Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fasta och träning

Ännu enda boken av Bente på svenska. Med det kullerstensstinna Christianshavn i bakgrunden. Där ska man gå – inte cykla.

Att fasta är bra. Hur bra avgör du själv. Fasta är inte bantning, fasta är ingen diet. Fasta är absolut ingen svält. Fasta reglerar istället när du äter. Ifall du äter mer sällan överlåter du till kroppen att i större utsträckning hantera balansen mellan tillgång och efterfrågan på föda. Kombinerar du fasta med effektiv träning kan du skapa stora viktminskningar. 

I många kulturer och religioner är fasta en fast punkt i tillvaron. Trots detta kan man säga att de flesta människor i världen äter alltför mycket. Oavsett kultur och religion. Precis som de dricker allt för mycket. Vätskan förvandlas till exklusiv urin medan maten skapar viktöverskott. Det leder i sin tur till en rad livsstilssjukdomar. Däremot inte sagt att du måste äta mindre eller annan mat när du fastar. Troligtvis måste du välja bort skitmaten men i teorin är det när du äter som avgör hur kroppen hanterar det eventuella överskottet. 

Idén med fasta är att du ska skapa en brist på föda så att kroppen plockar av de egna reserverna. Ifall du tränar ökar behovet av föda. På samma sätt ökar din förbränning ifall du tränar på fastande mage. Det ökar även dina möjligheter att nå resultat med själva träningen. 

Principen är densamma som för muskeluppbyggnad. Du måste bryta ned musklerna för att det ska uppstå en brist och hjärnan ska reagera och tillföra fler och bättre muskelbyggande celler. Alltså: skapa en brist och ett behov. Äter du ofta och före träning uppstår aldrig någon brist. Äter du färre gånger lär sig kroppen att plocka av reserverna och förbränningen ökar. Speciellt av fettet. 

Jag håller på att läsa danska friskvårdsprofessorn Bente Klarlund Pedersens böcker och krönikor. Hon äter ungefär som jag. Ingen frukost utom mycket och starkt kaffe. Högst eventuellt en lunch och framförallt en stor, sen måltid på kvällen (jag äter vanligtvis frukosten vid lunchtid – efter att ha jobbat, tränat eller cyklat på förmiddagen). Festmiddagen (i mitt fall ofta i sällskap med ett glas rödvin) ska dock kombineras med lite rörelse efteråt så att blodfetterna inte ökar. Att gå en längre kvällspromenad med hunden är en perfekt fysiologisk dessert. Eller bara göra något annat än att ligga och dåsa i soffan.     

Kombinerar du en kort fasta med träning, vi gillar båda att tränar tidigt på morgonen, skapar du förutsättningar för att nå den vikt du vill ha. Själv har jag tränat väldigt sporadiskt de senaste 18 månaderna men jag cyklar till mina olika gym. I bra fart på en gammal trögtrampad Cresent med tjocka fälgar och grovt nabbade däck. Alltid på tyngsta växeln eftersom jag bor i obackiga Malmö. 

Resultatet av de 18 månaderna utan annan träning än cykel och samma ganska ohälsosamma kost i verkligt stora mängder är att jag gått från 85 kg till 80 kg. Min fettprocent har minskat från 10 till 6 och jag har blivit 15 % starkare i benen och minskat styrkan i armarna med knappt 5 %. Å andra sidan är mina muskler betydligt mer deffade nu än tidigare.  

En metaanlys som Bente refererar till i Politiken 29 maj omfattade 27 olika vetenskapliga studier. Slutsatsen är att fettförbränningen under fysisk aktivitet är betydligt högre i fall du tränar på fastande mage med lågt glykogenhalt än utan och med kolhydratstinn kropp. 

Den 8 maj skriver Bente om sambandet cancer och fasta. På en läsarfråga svarar hon att det ännu inte finns några hållbara vetenskapliga bevis för att fasta kan bota cancer hos människor. Men djurförsök visar att fasta hejdar åldrandet och farten som kroppen bryter ned celler. Även motion ökar processen som kallas autofagi – ”att äta sig själv”. En lång rad av försök på djur och celler visar att autofagi kan hämma cancertumörer , skriver Bente. Autofagi är i grunden oerhört bra för kroppen men innan det finns hållbara bevis på människor ska man inte rekommendera fasta som cancerbekämpande medel. 

Prova att fasta i en utsträckning som lämpar sig för dig och ditt liv!  Har du frågor så kommentera gärna här och läs Bentes böcker. En finns översatt till svenska. Jag ska försöka få ett svenskt förlag att översätta även den nya som kom i höstas. Jo – jag tycker själv jag är den perfekte översättaren av ”fitness-danska” till hälsosvenska efter att tidigare publicerat översättningar av poesi och bland annat Jesper Wung-Sung. Helst översätter jag redan nu i sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: