Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Framtidens fotbollsfysik

Det är EM-veckor. Några reflektioner är att elitfotboll verkar allt mer handla om fysik. Först det tragiska beskedet att två av Sveriges bästa mittfältare de senaste åren tvingas lägga av i förtid. Jakob Johansson 30 + och Oscar Hiljenmark 28. Viktor Claesson 28 gjorde mål i går och prisades med rätta – bland annat för att han slitit på extremt mycket med sin knärehab de senaste säsongerna. 

Skadeförebyggande träning borde prioriteras högre – även bland pojklagsspelare. Så tar man med sig en starkare kropp till junior- och seniorkarriären. Plus resten av livet, även utan för planen. Det kommer nämligen ett sådant också.  

Elitspelare springer mer för varje säsong. Det finns det siffror på. 

Allt mer handlar fotboll om fasta situationer och fysik i de klungor av fasthållningar, omfamningar och knuffanden som uppstår. Till det kommer balans. Med en bra balans blir du mindre känslig för andras försök att få dig ur fysisk balans.

Balans är också bra att ha för försvarare så att de inte tvingas använda utsträckta armar för att bibehålla balansen. Så fort armarna inte längre är längs kroppen kommer en Christiano Ronaldo-typ att försöka pricka dem i straffområdet.   

Eftersom allt mer av närkamperna utkämpas mellan armar och axlar blir stabilitet där allt mer nödvändigt. I EM har vi sett många exempel på kortväxta, tekniska spelare som helt enkelt blir bortplockade för att någon inte tar deras boll men väl deras kropp. Det spelar ingen roll hur bra du är på att dribbla och slå bollen förbi din försvarare så länge inte din kropp kan följa med. I EM med alla dessa krympta ytor blir väldigt många spelare berövade bollen eftersom motståndarna går direkt på deras kropp och inte på bollen.  

Det var några funderingar kring EM och varför Sverige har klarat sig så bra hittills. Nu möter vi de hockeyspelsliknande ukrainska kropparna – kan Isak och de andra stå upp?  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: