Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fasta, fet förbränning och potatischips

Jag och en av världens bästa spinninginstruktörer genom tiderna – Farbror Rickard på Kockum Fritid. Post ett pass. Uppe till höger Rickards körjournal d v s låtarnas längd i minuter och ifall det är sittande eller stående.

Jag tränar ofta på morgon och förmiddagen. Vanligtvis på två stora glas starkt kaffe och en liten, liten bit mycket mörk, småbitter choklad.

Jag står mig på det sex, sju timmar. Tränar jag hård cardio med mycket vätskeförlust kan jag behöva dricka lite. Men. Jag varken dricker eller äter i förebyggande syfte. Känner jag mig törstig dricker jag. Känner jag mig hungrig ser jag till att få mig mat. 

Att träna på fastande mage ansågs förr i tiden som farligt och att det bröt ned muskulaturen. I själva verket är det tvärtom – så länge du äter och får i dig mycket protein efter träningen. Det var också självklart att proteiner skulle drickas i svindyra cocktails eller i sockerdrycker omedelbart efter passet. 

Modern forskning, redovisad i länken här: https://www.styrkelabbet.se/traning-fore-frukost-sa-paverkas-din-muskeltillvaxt-fettforbranning-och-prestation/ (klicka på tomrummet) visar att det räcker att du får i dig proteiner en timme eller ännu senare efter passet för att dramatiskt öka din muskeltillväxt. 

Eftersom jag ska börja köra gryningspass på cykel inomhus kollade jag upp fasta och prestation/fettförbränning – det vill säga orkar du mindre ifall du inte ätit före passet. 

Forskningen menar att ifall det inte är längre än en timme så räcker dina depåer för att täcka bristen. Först därefter, alltså långa pass, krävs att du förberett dig, framförallt med kolhydrater. Under en timme är inte kolhydrater längre funktionella och framförallt så bränner du en himla massa fett genom att inte ha fyllt på tanken. Ganska ögonblicken börjar kroppen ta av det lagrade fettet för att förvandla det till den energi som kroppen kräver.  Så kör du högst en timme långa pass för att stärka hjärtat och bränna fett så är det inget som slår intervallträning på cykeln före frukost. 

Efteråt kan man gärna äta en proteinstinn omelett. Här är en länk till en snabblagad träningsomelett där jag t o m lyxat till smakerna med några flan av brytna potatischips.

Potatischips är inte supersunt med 20-30 extra kalorier har du plats med ifall du nyss trampat tufft och lämnat kvar 8-900 kalorier i spinningsalen…  

Länk till träningsomelett :   <!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: