Vårt behov av att ”bänka”

Många älskar att ligga på rygg och pressa en skivstång med viktplattor upp i luften. En stor seriös träningssajt listar fyra skäl till att träna pectoralis major – den enskilda muskelgrupp som kanske tränas allra mest på genomsnittsgymmet.

  1. Du blir starkare på att kramas.
  2. Du blir bättre på att öppna burklock och vrida ur en disktrasa med båda händerna. 
  3. Du blir bättre på att pressa ett föremål ifrån dig – ifall det ev. inträffar.
  4. Det är estetiskt.

Jag har inga invändningar. Förutom att jag tror att de tre första skälen är praktiskt taget likgiltiga för alla som ligger där och pustar. Min egen lista på varför män och kvinnor bänkar i timtal ser ut så här: 

  1. Det estetiska. En fast byst eller stora bröstmuskler har i alla tider varit åtråvärda symboler för styrka (män) och ungdom/sexualitet (kvinnor). Att jag sedan tycker att stora pecs på män ger ett lätt löjligt intryck är en annan sak.  
  2. Det är tekniskt relativt enkel övning som tar lång tid att genomföra. Rena bänkpass kan ta över en timme vilket inte är oväsentligt för då kan man äga en liten del av gymmet alldeles för sig själv.  
  3. Utmärkt övning för kompisar som passar varandra och bänkar vartannat set. 
  4. Bänk-kulturen. Att bänka anses som ett körkort för seriös träning och all den kultur och mystik som omger det ökar dess värde: att ”bänka” väcker beundran. 
  5. Det mentala, att bänka så mycket som möjligt. Naturligtvis ett rent självmål för det vore bättre att fördela träningen jämt över kroppen istället för att överdriva detaljer men den allmänna gymlogiken är annorlunda.  Trenden att bänka i brygga bygger huvudsakligen på att längden på muskelrörelsen blir kortare när bröstet höjs – det blir lättare att lyfta tyngre, fast träningen blir sämre. All muskelträning går ut på att få en så lång rörelse som möjligt. Därför är det inte tillåtet att brygga vid bänkpresstävlingar, halva rumpan måste vara i. 
  6. Det finns en fysisk-filosofisk aspekt av just bänkandet. Att ligga på rygg är att delvis avskärma sig från världen där vi till vardags arbetar på benen eller på rumpan. På rygg för tankarna till sömn eller friheten att vila och är samtidigt en av de allra mest maskulina yrkespositionerna som finns – att ligga under en bil och skruva. Att ligga på rygg är att njuta av nuet, av ens existens. När den känslan förenas med träning är det förstås extremt lockande. Vi bör aldrig bortse från träningens ofta omedvetna men ibland väldigt tilltalande positioner och symboliska poseringar.  

Förutom att få stora svällande bröstmuskler tränar du också triceps i bänken och eftersom triceps är en del av överarmen är det superpopulärt: två extremt maskulina muskelgrupper till priset av en. Lägg till lite aktivering av magmusklerna och du har en grymt attraktiv träningstrio, i teorin. I själva verket jobbar du med buktryck vilket innebär att du stabiliserar buken och aundre delen av ryggen. Det är viktigt för en bra stabil rörelse men nära noll vad gäller hypertrofi/muskeltillväxt. Därför ser man ofta killar bänka en förfärlig massa kilo men samtidigt vara ganska stora och sladdriga i bukens framdel. En fråga-svars-sajt för de som lyfter tungt har på varje hundrade fråga om att ”öka”, deffa och näringstillskott en om coreträning och ingen om cardio.  

Som vanligt är fler lockade än utvalda. Många har inte kroppar som passar för att bänka på RM, att maxa. De börjar inte med grunderna utan försöker hela tiden öka belastningen i kilon, sets och reps. Nio av tio som börjar bänka lyssnar på kompisar, kollar andra på gymmet och lär från youtude istället för att få hjälp att anpassa träningen efter just det deras kropp behöver. 

Den vanligaste skadan bland unga män på gymmet är troligtvis en sabbat axel/ rotatorkuff på grund av att de bänkat med fel teknik, alltför många kilon och alltför många gånger. Ofta skapas livslånga men och lidande, speciellt som många fortsätter att försöka bänka med en teknik som ska lindra smärta och kompensera nedsättningen i rörelseförmåga. En på alla sätt ond spiral tar sin början, och ligger kvar på rygg och trycker upp mot taket. Det är ett högt pris för att kunna vrida ur disktrasan ännu hårdare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: