Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Yngre med åren

Vill du dö när du vid 80 års ålder, med kraftigt reducerad livskvalité det sista decenniet? Eller väljer du bli 90 och ha stor glädje av de där extra 10, eller 20, bra bonusåren? 

Valet är ditt, livet är ditt – så drastiskt uttrycker sig Bente Klarlund Pedersen i ”Yngre med årene” (Gyldendal). Hon är snart 70 år, överläkare och professor i Köpenhamn och dansk ”sundhetsguru”. Utöver det kändis, krönikör med en lång backlist av böcker. Den senaste, översatt till svenska, är Gå-boken från 2020. Bente gillar, tillskillnad från en del självutnämnda svenska experter, gång och detta utmärkta sätt att förena effektiv träning med harmoni – speciellt för de som har svårt att älska gymkulturen. Gång går att förena med tankar, kanske tillsammans med andra. Sånt gillar Bente, att se helheten och möjligheterna inte enbart av träningen utan även med träningen.    

Bente menar att det är nyttigt att dricka lite vin ibland. Ju mer rent, svart kaffe du dricker desto bättre. Kroppen gillar fasta, och träning men kroppen gillar också ting om tro och stolthet. Tack vare hennes bakgrund som nyfiken läkare och forskare har hon vetenskapliga evidens för alla väldigt konkreta och tydliga belägg. Ibland är talen kanske lite väl exakta men försiktiga bisatser är inte Bentes grej. De är en av flera orsaker till att tycka väldigt mycket om ”Yngre med åren”. En annan är att hon ofta använder sig själv som exempel. Hon njuter av mat, går upp tidigt, hoppar ofta över lunchen. Hon har väldigt svårt att få ihop 7.5 timmar sömn per dygn och erkänner att hon ibland över middagarna med vänner ”nickar till över desserten”. Men som hon skriver: ”glöm mig – det är mina råd jag vill du ska minnas”.  

Bokens tredje viktiga ben är en mer holistisk syn på kroppen än gängse hälsolitteratur. Träningen minst tre timmar i veckan är endast ett av tio råd. Andra är vikten av mycket sex, det sociala livet och att du troligtvis lever cirka 5-7 år längre om du har en stark tro och övertygelse på något du då och då kan känna stolthet för – som t ex Malmö FF – eller att du sjunger i kör. 

Det är mer ”do” än ”don´t”. En sak är hon väldigt tydlig med. Rökning. I ambitionen att försöka få folk att sluta röka räknar hon upp den positiva almanackan: 4 timmar efter att du tagit din sista cigg sjunker dit blodtryck. Två dygn efter sista ciggen är en stor del av ditt smak- och luktsinne återställt. Tre dygn och du börjar bli intelligentare, två år och din hud har återhämtat sig etc etc. 

Yngre med åren är en lite annorlunda, sympatisk och mycket bra bok om hur vi faktiskt kan bli yngre. Med åren. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: