Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Frukost och fasta

Erkänn – lunchen är ett stressigt snabbmål skitmat i socialt sammanhang. 

Fem gånger i veckan, upp till 250 gånger om året betalar du cirka 100:- för att kasta i dig fet bukfylla, medan du försöker babbla osammanhängande över bordet med mat i munnen.  

25000 :- för att misshandla både dig och magen? Ok, så du tar en sallad, och dricker vatten till. Är det värt det? Alla vet att vill du njuta av maten och skapa mättnad ska du äta långsamt och tugga noggrant. Ju mer du tuggar desto större mättnadskänsla. 

Men snabbmålet med illa tillagad skitmat blir till dagens stora födointag. Under de omständigheterna –  inte konstigt att du mår som du mår! 

Läser om frukost och fasta i en lång artikel i dagens The Guardian. Där är också länkar till forskningen bakom lunchkatastrofen: Som USA:s hälsodepartement hänvisar till: LÄNK!

Mitt förslag! Gör som lite som dansken – spise frukost till lunch! Preben kallar ju den lömska lunchen för frukost eftersom hans morgonmad består av en pilsner. Ta steget fyllt ut, skippa ölen – fasta istället. Testa att börja jobb en halvtimme tidigare utan frukost.  Slå sedan ihop den sunda frukostmaten med lunchpausen till en god, lång, hälsosam, mindfullmättad och nyttig måltid. Ät sakta, låt maten smaka och smälta – njut långsamhetens lov mitt emellan stressiga arbetspass. 

De flesta av oss jobbar dessutom inomhus och har inte behov av varm mat mitt på dagen. Och den där lilla promenaden till restaurangen – den borde förvandlas till lite pausgymnastik i samband med kafferasterna. Så att inte enbart underkroppens leder utan de speciellt utsatta lederna i axlar, nacke och rygg får motion och belastas bättre helt utan obehag hela arbetsdagen.  Så njut av mörkt bröd, ost, smör, juice, bär och nötter. Kanske yoghurt eller kvarg eller en blandning av båda. Undvik vanlig müsli som huvudsakligen består av socker och fett plus massor av gamla havreflan. 

Ytterligare en anledning till att flytta fram frukosten är att du inte behöver den när du nyss vaknat. Använd istället förmiddagen till fasta – undantaget en kopp kaffe eller två. De allra flesta människor står sig utmärkt på det. Samtidigt förbränner du fett, ökar ämnesomsättningen och förbättrar farten och kvalitén på cellbytena. Kan du dessutom lägga in ett litet träningspass med hög puls före jobbet är det perfekt. För kroppen och knoppen. 

Så rejäl frukost istället för lunch och så nyttig, lagad kvällsmat. Alternativt äter du en lång, sund lunch och lägger frukosten som kvällsmat. 

Men testa, våga testa det annorlunda och hitta vad som passar allra bäst för dig och din kropp. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: