Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Övertränade unga

Det finns försäsong och det finns tävlingssäsong. När du inte tävlar gäller hård styrke- och cardioträning. Att träna mer än man ”orkar” bryter ned kroppen och rent konkret skadar det kroppen så mycket att den tvingas ombilda, skapa nytt och bli tåligare.

Ta vår viktigaste muskel vars arbete vi inte kan kontrollera viljemässigt: genom att anstränga hjärtat maximalt får vi det att växa, arbeta snabbare och effektivare. Men lika dumt som att springa maraton i tävlingsfart dagen innan ett maratonlopp är det att träna hårt och länge under tävlingssäsongen.

Olika kroppar och kroppsdelar behöver olika lång vila för att åter kunna prestera maximalt. Det finns en anledning till att alla lagidrotter endast har lätta träningar två dygn före match. En match är i sig så påfrestande att har du två matcher i veckan så klarar kroppen sällan att träna hårt under resten av veckan. De senaste åren har man börjat förstå att även vilan efter prestation, eller hård träning, är viktig för att kroppen ska återhämta sig och läka. Ifall kroppen stressas under längre tid är riskerna för allvarliga skador oerhört mycket större. Ifall tålamodet med blessyrer och skador är lika dåligt blir skadorna lätt kroniska och karriärhotande.

Det här gäller vuxna. Som ungdomstränare tar man för givet att ungdomar och de som inte är fullvuxna är än mer försiktiga vad gäller påfrestning, stress och skador.

Så hör jag om ett malmöitisk hockeylag som fyra dagar i streck kör först en timme styrketräning och sedan en timme isträning. Därutöver kommer två matcher i veckan. Alltså stenhård uppbyggnadsträning mitt i säsongen. För mig låter det vansinnigt. Det går inte att bryta ned strukturer och förvänta sig att de ska bli hållbara när de aldrig tillåts vila och växa. Föräldrar vittnar redan om att killar drabbats av förslitningsskador.

Killarna är 13 år gamla.

Styrketräning i lägre tonåren och för barn rekommenderas. Däremot varnar forskare för att mycket hård styrketräning. De tillväxtzoner som gör att skelettet växer riskerar hämmas av alltför hög belastning och stress. Leder, senor och muskulatur är ännu inte färdig att prestera maximalt och framförallt inte under lång tid.

Det finns en anledning till att du aldrig hör talas om tonåriga maratonlöpare eller tungviktsboxare. Däremot tåler kroppen ofta stora volymer av träning med låg belastning redan i unga år. Som i simning. Eller konståkning. Eller springa omkring och spela lekfull fotboll. Barns hjärtan har en återhämtningstid som liknar elitidrottares. De kan springa hur mycket som helst, vila en kort stund och sedan fortsätta springa omkring och löpa. Benen är den kroppsdel som tål och orkar betydligt mer än vad vi tror eftersom vi använder dem så mycket i vardagen. Förutsatt att vi verkligen brukar benen och inte sitter på rumpan dagen i enda.

Jag kan tänka mig att hockeyspelare kan träna ben även under säsongen även om de blir trötta och inte orkar prestera maximalt. Jag kan tänka mig att man tränar alla benens supportmuskulatur och leder/ ledband på ett försiktigt sätt eftersom hockeyspelare är så beroende av att korrigera benens belastning på grund av att motståndarna ständigt försöker få dem ur balans.

Det är mycket svårare med överkroppen och speciellt de svaga kroppsdelar som i princip alltid överbelastas: speciellt ländryggen men även nacke och axlar spelar livsviktiga biroller som sällan tränas eller tränas på rätt sätt med tålamod och modest belastning.

Det finns kanske någon i den stora gruppen av drömmande 13-åring som klarar av all träning och blir hockeystjärna. De flesta gör det inte. De skador de nu drabbas av kan komma förfölja dem livet ut. Det är mycket begärt av ett 13-årigt barn att han ska trotsa laganda, kamratskap, curlande, krävande föräldrar plus auktoritära tränare och säga stopp – ”jag orkar inte träna mer”!

En reaktion till “Övertränade unga

  1. En tumregel för elitungdomsträning är att man ska träna lika många timmar som man är gammal. Skador kommer av fel träning. I Malmö är golven i träningshallarna alldeles för hårda för basketspelare då man numera har samma golv för alla sporter. Mina knän minns med glädje Heleneholms gröna och mjuka golv som sög musten ur alla motståndarben.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: