Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Poel och grym gymträning

Youtubefilmen är lång som ett silverlopp på 5000 i skridsko-SM. Under de sista två minuterna misslyckas en av världens främste idrottsmän (tillika SM-guldmedaljören) och faller omkull gång på gång på gång.  

Förutom risken att bryta nacken är det väldigt roligt och utmanande att träna det man inte kan. Än. Som bättre balans. Då är stora bollar optimalt.

Balanceball – The Movie gjorde då 17-årige Nils van det Poel tillsammans med äldre skridskokamraten Fredrick Forss.  Det märks direkt att 17-åringen har tränat länge och klokt på gymmet. Kroppen är stark och muskulös, bra proportioner rakt igenom. Lite plus för lår, axlar, knän och fotleder. Plus fallteknik, koordination och balans. Hur jag kan veta det – se slutet av filmen så förstår ni.  

Balansbollen (eller Pilatesboll) är också en av mina gymfavoriter. Jag brukade träna med knäna på den men medan Nils studsar omkring så körde jag olika rörelser för överkroppen genom olika vikter. I höjd och sidled. En favo är att ha en 9 kilos boll med handtag som man kör runt, kroppen. Ungefär om en Sputnik för bäckenparti, ländrygg och mage.

En del av det Nils gör kan jag redan, andra ska jag prova – ifall mina knän pallar. Det mest imponerande är när han hoppar upp på bollar. En gång två bollar samtidigt. Fast att hoppa upp på en ensam boll är svårare än två som man kan trycka mot varandra.

Själv försöker jag gå på bollar, höga 90 cm:s. För det krävs ett räcke för när du faller av en så pass hög boll är skaderisken uppenbar. Jag lovar. Förutom lekfull, effektiv och fysiskt rolig träning är det bra mental träning att testa det som hjärnan inte vill. Som att stå på en Pilatesboll, lyfta ena foten och sedan rulla framåt några decimeter. Eller centimeter. Det krävs mycket övertalning innan hjärnan godkänner det.

Jag brukar gå mitt danska gymräckets längd, cirka tio meter. Det tar fruktansvärt lång tid när jag inte försökt på länge. Mitt rekord är typ två minuter. Det verkar ofattbart när man står där på bollen och hjärnan absolut vägrar att lyfta på foten end enda millimeter av rädsla för att tappa balansen och falla långt, hårt och okontrollerat.

Det är härligt att balansträning är en del av en skridskoåkares bakgrund. Lekfull, utmanande träning är en viktig ingrediens ifall man vill bli bättre. Om man sedan blir bäst beror på motståndarnas träning.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: