Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Siffror istället för sagor

Kalla mig gärna nörd, eller besatt. Fem år gammal chockades mina föräldrar svårt av att jag hellre tittade i min storebrors matematikfacit än lyssnade på Emil i Lönneberga. Häftet innehöll endast svaren på talen i huvudboken. Jag tyckte det var jättespännande med alla dessa mystiska tal – vad kunde frågan vara när svaret var 56, eller 2 400? I dag kan jag se det som en metafor, eller en slags sifferlyrik. Det gjorde jag inte som femåring. Jag bara älskade siffror, älskade dem mer än sagor. Delvis är det fortfarande så. 

Kanske var det därför jag aldrig blev en riktigt bra litteraturrecensent? Kanske är det därför jag tycker mig ha blick för att bedöma fotografier? Jag tycker mig kunna se vad andra tänkt men formulerat i form, färg och rörelse. Varje siffra räknas, så är det inte alltid med bokstäverna i romaner. 

I fall jag hade haft ett mindre socialt behov borde jag nog blivit en lycklig statistiker, eller rent av revisor. I mitt nya yrke har tal en lite viktigare roll än för romantolkaren. Att mäta träningens resultat i siffror gör det lättare att upptäcka och utnyttja framgångarna. När jag var ganska döende i cancer fick jag ett 30-tal provsvar flera gånger i veckan. Jag lusläste, letade positiva tal och använde sedan dessa mikroskopiska decimaler till att mota ångest och dödsskräck i dörren. 

Jag insisterar aldrig på att en PT-klient ska vägas. Men jag förklarar alltid fördelarna. Att mäta med t ex Tanita-våg ger en bra bild av klientens utgångspunkt. Med ögat kan jag mäta ungefärlig vikt, vi kollar ROAM (rörelseförmågan) och en massa andra saker men vågen ger siffror som rätt tolkade verkligen underlättar träningen, och i förlängningen målsättningen. 

 Vi mäter i starten och vi mäter åter när klienten så önskar. Vissa vill aldrig mätas vilket i 9 fall av 10 beror på att de vet att de inte skött kroppen i vardagen – tiden ”den” inte tillbringat med en personlig tränare. Att vägas är att våga möta sig själv, sitt dåliga samvete. Jag förstår obehaget, jag önskar fler även tog det modet till sig nu när de satsar en del tid och pengar på att må bättre: modet att mätas! 

Våga konfrontera det dåliga samvetet – tryck upp det mot en ribbstol nära dig och säg att du vet var det bor. Hota, skräm och belöna samvetet. Dessutom förändrar och omfördelar vågen perspektiv och ansvarsfördelning. En del ser mig som ”den onde” som tvingar dem att kämpa mer än de egentligen vill. Då är det mycket lättare att vi två kämpar tillsammans – mot vågen, och det dåliga samvetet. Tro gärna på vågen men lita på din PT, din verklige, fysiske Vergilius.

Jag har aldrig insisterat på att mäta. Att tvinga någon att ytterligare konfronteras med sin dåliga självbild vore dumt. Ingen vinner på att skapa mer ångest och obehag, speciellt inte offentligt. Men att mäta träningens effekt kan vändas till antingen belöningen eller boost – ett incitament att ta vardagen på mer allvar. Så väl vad gäller den egna träningen som kosten. Utan siffror, blott sagor. 

Sagor är viktiga men utan likheter med verkligheten är identifikationen närmast omöjlig. Jag tror att vi alla går omkring och bär på en sagoliknande berättelse om oss själva. Liksom att vi har en rysare inom oss som vi ibland inte kan hålla tillbaka och hantera på bästa sätt. En förutsättning för att målsättningen ska lyckas är att vi är uppriktiga och lyssnar på varandra. Man kan inte mata klienten med sagor om enorma förändringar bara denne köper 50 timmar PT. Därför är talen på vågen en slags sanning vi både bör dela och utnyttja. 

Samtidigt är vågen opålitlig. Man måste veta vilka siffror som är meningslösa och vilka som är viktiga – för just den klienten. Feltolkade är talen fulla av lögner. Med varje ny klient diskuterar jag målsättningar. Det är nästan alltid ”mindre fett” och ”mer muskler”. Mindre fett får man garanterat ifall man tränar lite tuffare minst tre gånger i veckan och passar på kosten. Att bygga muskler och strama upp kroppen är svårare, mer tidskrävande. Men ifall incitamentet finns där, en konkret målsättning, brukar det gå bra. Jag försöker ofta sammanfatta en målsättning i ålder. Åtminstone ifall klienten är minst medelålders.  Det är också då Tanitavågen bedömning av den metaboliska åldern fungerar som en slags träningsfrämjande slagord. Kommer du till mig som ganska vältränad 58-åring som vill bli starkare och stramas upp så sätter vi kanske målet att åter få fylla 50. Men först efter pensioneringen. Den metaboliska åldern bygger på ett genomsnitt och dess exakthet ska inte överdrivas men få saker gör oss ”minst medelålders” så lyckliga som att bli yngre.   

Våra Tanitavågar på Puls & Träning var enkla och opålitliga. Med en klient försökte vi fyra gånger, utan att lyckas. Dessutom med två olika vågar som jag cyklade runt med på ryggen. Vi har inte heller de kopplade till en skrivare så vi kan inte presentera siffrorna med förklaringar – de kan man istället läsa här – i en annan text. 

På mitt tidigare gym kostade en Tanita-vägning 500:-. Jag gör det gratis, jag hoppas att min nya arbetsgivare har bra vågar som hjälper oss att träna bättre. 

I onsdags öppnade mitt danska gym – det har varit stängt sedan 9 december. Fysik Form har en stor, snabb bra Tanita-våg och trycker ut pappren på fem sekunder. Allt är gratis. 

Jag hoppas att min nya arbetsgivare, STC, satsar på samma utomordentliga Tanita-våg som danskarna. Det är en enorm konkurrensfördel – både vad gäller den privata, PT-stödda kampen mot viktöverskott, plus ”lite mer muskler” och kampen om att räkna hem fler marknadsandelar i den nära på mättade träningsbranschen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: