Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Antihistaminer och smärtstillande gör träningen värdelös

En alldeles färsk, ”banbrytande” dansk studie visar att de som tränar och tar antihistaminer eller smärtstillande varken förbättrar syreupptagningsförmåga eller muskeltillväxt. 

Att preparaten dämpar kroppens stresshormoner har varit känt ett par år. Nu har forskare vid Köpenhamns Universitet konstaterat att träning medan man medicinerar inte ger någon som helst effekt.

De gav en grupp kalktabletter, en annan grupp fyra allergitabletter en timme före varje träning. Sedan körde de tuff intervallträning i sex veckor. De som tagit allergitabletterna uppvisade, till skillnad ifrån kontrollgruppen, ingen som helst förbättring vad gäller kondition, muskelmassa eller kolesterolhalt. 

Träning handlar till stor del om att bryta ned muskelfibrer. Då reagerar kroppen med att skapa nya, fler och mer funktionella än tidigare. Ifall man dämpar stresshormonerna skapas inte nya muskelfibrer eller nya blodkärl som kan förbättra konditionen.  

”Banbrytande” är det ord lektorn Lasse Gliemann vid ”Institutet för Idrott och näring” vid KU använder för att beskriva studiens slutsater. Han menar att det negativa sambandet är speciellt tydligt ifall man intar relativt stora doser av antihistamin eller smärtstillande. 

Vid mindre doser är troligtvis inte effekten lika stark och ifall man enbart tränar för att bränna fett så lär det inte påverkas av medicineringen i samma negativa utsträckning. Samtidigt är styrketräning (för att bygga muskler) och fettförbränningen en ganska värdelös kombination. Ett genomsnittligt styrketräningspass på en timme, visar studier, motsvarar en förbränning av mellan 80 (kvinnor) och 160 kalorier (män). Det motsvarar i sin tur ungefär en liten flaska proteinshake eller en liten banan. Per en timmes träning.   

–Vi ska använda medicin med omtanke, säger Gliemann till Danmarks Radio. Problemet är att antihistamin anses vara ganska ofarligt och används i stora mängder. Men ifall alla goda effekter av träningen försvinner ska vi kanske nöja oss med vanliga ögondroppar ibland.

Länk till studien (på engelska) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: