Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tanitavågens hemligheter

Jag gillar siffror. Även som PT. Att ges konkreta mått på ens hälsa får många klienter att förstå dels hur dåligt de mår, dels att de behöver mycket hjälp och vägledning för att hålla sig friska och må bättre. Att en förändring är nödvändig, nu! 

Dina tal är inte exakta. De skiftar från våg till våg. På samma sätt som alla kroppar är olika. Det är också skillnad mellan din kropp i dag och förutsättningarna den är skapad efter. Din kroppskonstruktion är optimerad för att leva ett nomadliv på savannen i Nordafrika för 40 000 år sedan. Vi springer långt, varje dag. Speciellt män. Vi skaffar mat genom att följa efter, stressa och trötta ut djur som annars är alltför stora, farliga eller snabba. Vi sitter på huk, vår kost består av väldigt lite fett. Fett är definitivt en bristvara. För 40 000 år sedan. 

Ta därför dagens siffror med en nypa, en liten nypa, salt. När du jämför dina siffror ska du i första hand jämföra de med andra resultat från samma våg – de skillnaderna är absolut korrekta och åskådliggör dina förbättringar. Här är en liten guide till vad talen innebär och hur vad som anses vara ”normalt”.  

Vikt: Våra kilon står alltid i relation till vad vi får för dem. Lägre vikt ger ökade möjligheter till motion. Alltför låg vikt är lika skadligt som alltför hög vikt. Framförallt är viktförändring en process som ska initieras i hjärnan. Bestäm dig, diskutera inte, finn inga fler alibin. Du kan åstadkomma en omfattande viktnedgång och hålla fast i den. Problemet är att kroppen gör egna femårsplaner. Har du haft ungefär samma vikt de senaste åren tror hjärnan att det här är din idealvikt. Så när du tappat kilon och slutar träna kommer kroppen göra allt för att återställa din ursprungliga vikt.     

BMI: Enligt de officiella siffrorna är övervikt för män över 25, kvinnor 30. BMI är dock ett klumpigt, ofta missvisande mått. Det används för att det är simpelt att räkna ut. Långa muskulösa män får ofta alltför höga tal. T ex gick NBA-laget Atlanta Hawks tvåmetermän före i vaccinationskön i USA eftersom alla hade ett BMI över 30 och då automatiskt tillhörde en riskgrupp.  

Fett i %: Ett betydligt mer rättvist mått på din fetthalt. 13-25 % anses normalt. Genom att träna länge på drygt 70 % av din maxpuls förbränner du mycket fett. Cykel och rodd är två utmärkta hjälpmedel. Kör du istället intervaller så att pulsen hela tiden höjs till nära max för att sedan sjunka och upprepar detta många gånger ökar du även din ämnesomsättning. Det är jobbigare men är mer effektfullt och ger även andra stora fördelar. 

Vätska: Vi är världsmästare på att härbärgera vätska, till och med bättre än kameler och dromedarer. Ålder och kön spelar en stor roll. För kvinnor över 60 år räknas 37-47 % som normalt. För män 16-30 år är 53-67 % den genomsnittliga. Överviktiga har ofta en lägre vätskehalt. Ett ökat vätskeintag, helst tack vare träning och svettning, gör att ämnesomsättningen ökar. De flesta av oss dricker dock betydligt mer än vi behöver. Antingen för att vi tror det hjälper ämnesomsättningen eller för att drycken sägs vara hälsosam eller för att vi vill ha socker. Det bästa rådet är: drick när du är törstig. Det näst bästa: bli törstig!  

Muskler: Ett absolut minimum för kvinnor är över 34% och män 40%. Ifall du tränar lite så ligger du som man ofta mellan 50 och 65%. Tränar du mycket har du ofta låg fettprocent och i motsvarande grad högre halt muskelmassa. 

Fysik: Skalan är 1-10 där 1 motsvarar kraftig fetma och 10 mycket muskulös. Det är ett ganska abstrakt mått. Återigen är det förändringen som är det viktiga, inte exakt vad siffran symboliserar.   

Benmassa: Mäts i kilo och kvinnor ska ha 2,3 kg och mer i fall de väger från 50 kg. För män gäller för en vikt över 60 kilo att de har minst 3,2 kg benmassa. Kallas också bentäthet och avgör bland annat ifall vi bryter ben eller inte.  Hopp, om än så bara med hopprep, ökar vår bentäthet på ett enastående sätt. Människor som rör sig mycket och på olika underlag drabbas sällan av frekturer då de blir äldre. Fram till nyligen trodde man att det var ungdomens aktivitet som var avgörande. Nya studier visar att man kan öka sin bentäthet hela livet. Så tveka inte att plocka upp det där hopprepet! 

BMR/ Energiomsättning: Den mängd kalorier eller kiloJoule kroppen behöver i viloläge under ett dygn. ”Basal Metabolic Rate” handlar alltså om vad du måste ha i dig, ett minimum.

Ålder: Din ämnesomsättning och muskelmassa jämförs med dem i motsvarande ålder. Denna, metaboliska ålder kan du påverka, med träning. Ska inte tas alltför exakt eftersom det baseras på ett genomsnitt. En vältränad 28-åring med ytterst lite kroppsfett, 6 procent,  blev till en 14-åring. Med tuff regelbunden träning kan du dock inte enbart hejda åldrandet, du kan rent konkret metaboliskt sänka din ålder rejält. Tar du verkligen tag i din träning och håller fast vid detta kan du vinna ett decennium eller två. 

Visceralt fett: Bukfett är ett bra men inte så vackert begrepp för något speciellt män ska se upp med. Kroppen lagrar fett, ibland för att den uppfattar signaler som hotar vår 40 000-åriga kroppsfunktioner. Depressioner, ångest och stress uppfattar hjärnan som att en fara hotar – då var det bra för människan på savannen i Nordafrika att lägga på sig fett eftersom de i princip inget hade. Hjärnan frigör hormonet kortisol som binder fett hej vilt. Vi får ett överflöd av fett, ifall vi inte redan hade det. Ta chips- och pizzamatematiken: Du vet att det inte är nyttigt men du älskar det. Så du ger efter för längtan, stoppar i dig en massa och mår bra medan det är i munnen. En gång tar varje påse, eller pizza, slut. Då drabbas du av lite ångest, mår dåligt och mer behövs inte för att hjärnan ska sända ut kortisol som alltså ytterligare ökar din halt av dåligt, överflödigt och kanske rent skadligt fett. Nivå 1-10 är normalt. 10-20 indikerar ett väsentligt höjt ohälsotal – du riskerar att drabbas av många följdsjukdomar. Över 20 och du ska göra en U-sväng. Snarast möjligt. Helst redan idag.

Var inte rädd för siffrorna på vågen – de är en vägskylt i livet!  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: