Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Drick mer kaffe

Kaffe minskar aptiten. Kaffe ökar ämnesomsättningen och kaffe gör dig piggare, uthålligare, starkare och bidrar till att du lever längre. Det kan till och med vara ganska gott, med mörk choklad.

Så varför dricker inte alla kaffe före träningen? Jo, för att många insisterar på att dricka svindyrt, artificiellt smaksatt vatten med lite koffein i. Skriver ”lite” för ska koffeinet nu ge effekt behöver du dricka minst ett par burkar: 2-6 gram koffein per kg kroppsvikt. I genomsnitt innehåller 15 cl kaffe 70 mg koffein. Väger du 80 kilo och du gör allmänsvagt naturligt kaffe så behöver du en rejäl mugg.  

Jag upptäckte bryggkaffets dundereffekt genom en bok av Jonas Colting för 15 år sedan. Fast allra först upptäckte jag Tomas Tranströmer som i dikten ”Espresso” skriver:

Det svarta kaffet på uteserveringen
med stolar och bord granna som insekter.

Det är dyrbara uppfångade droppar
fyllda med samma styrka som Ja och Nej.

Det bärs fram ur dunkla kaféer
och ser in i solen utan att blinka.

I dagsljuset en punkt av välgörande svart som snabbt flyter ut i en blek gäst.

Det liknar dropparna av svart djupsinne
som ibland fångas upp av själen,

som ger en välgörande stöt: Gå!
Inspiration att öppna ögonen.

Nu dricker jag cirka 60-70 cl kaffe för att fördriva natten. På vinterhalvåret tänder jag för solen genom att sippra mitt kaffe. Så efter jag vaknat, före träningen. Av kaliber som gör att en eventuell sked nästan kan stå rakt och stolt i muggen/glaset. Till det cirka 20 gram riktigt mörk choklad så jag kan balansera syran och bitterheten i det starka kaffet.

Det står jag mig på från morgonen, under träningen och fram till jag äter frukost framåt lunchtid. Eftersom jag gjort så här i flera år har nu kroppen totalt accepterat detta. Jag får absolut inga hungerkänslor förrän tidigast sent på eftermiddagen – om det nu är det jag är ute efter. Kaffet hjälper mig med min ”periodiska fasta”. Jag äter sen, väldigt stor frukost, en extra kaffe sent på eftermiddagen och så en stor middag med ett glas rödvin – ofta efter träningen vid nio-, tiotiden. Plus glass och godis. Lunch är kontorsslavarnas grymt ohälsosamma snuttefilt. Glöm den, om du kan frigöra dig från dygnets mest ohälsosamma måltid. Går heller aldrig och lägger mig direkt utan ser till att jag omsätter lite av maten först. Det kan vara att städa upp lite, diska, göra nån enkel övningar som inte är ansträngande, stretcha lite eller bara stå på en balansplatta framför en TV-serie. Eller bara vara uppe två, tre timmar till. Även om du sitter stilla så förbränner du.

Undvik att dricka kaffe sent. Det försämrar sin sömn och har du nu tränat så himla bra tack vare kaffe måste du ha bra sömn för att förvalta din fysiska investering. Bra träning är meningslös utan bra sömn. Låt inte kaffet sabba sömnen.  

PS Nya studier visar att det måste inte vara koffeinet. Koffeinfritt kaffe gav i princip samma positiva effekter.

Källor: Brendborg ”Maneter åldras baklänges (Polaris -21)

Kinm Y, Je Y och E Ginnovanusci ”Coffee, Consumption and allcause mortality: a metaanalysis by potential modifiers” ( European Journal of Epidemiology -19)

En rad forskare: ”Association of coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality” (New England J of Med – 12).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: