Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Roddrekord

För tre, fyra år sedan hade jag väldigt bra kondition. För åtta-tio år sedan ännu bättre. Jag kunde sitta och cykla på 85-95% av maxpulsen en timme i sträck. Det blev floder av svett man jag blev aldrig törstig. Körde jag två timmar blev jag tvungen att ta någon klunk vatten mot slutet.

Ibland alternerade jag med rodd. Framförallt för att det även gav lite överarmsaktivitet. På den tiden vägde jag också en bit över 90 kg.

Senaste två åren har jag knappt kört ett enda cardiopass. En gång i månaden kanske, ett kortare intervallpass på cykel. Men när jag satt mitt för att uppvärmningsro nån minut har jag känt att där är kraft i benen.

För två år sedan körde vi landsvägsetappen av Sweden3Days på höghjuling. Jag blev typ fyra av sju och märkte att jag tappade i backarna uppför. Fick rådet att träna ben. Några veckor senare steg en tant ut framför cykel och jag bröt handleden på två ställen. Alltså köpte jag en riktigt långsam cykel med feta små däck. Den har jag sedan cyklat på cirka 20-25 km per dag- alltid på tyngsta växeln. Den MTB jag nu kör har 29 tums däck men de är å andra sidan lite opumpade. Och jag har ännu inte växlat. Och väger 82.

När jag hade verkligen bra kondition låg jag på cirka 2:06-2:09 per 500 m rodd. På 5 km var jag helt utpumpad om jag klarade 21:30. Min dröm var att ro under 20 minuter men jag insåg att det var omöjligt.

Jag är stark i benen nu. I går testade jag 2,5 km och kom in på 09:50 utan att vara riktigt trött. Men törstig. Idag tog jag med pulsklockan och bestämde mig för 1:58-tempo, ca 210 W. Efter fyra, fem minuter var jag upp i lite drygt 70 procent av maxpulsen. Mycket högre blev det inte. Och jag gled i mål utan någon nämnvärd spurt på 19:29. Lite svettig, inte mycket.

Det är sällan man persar – och gör det obehindrat. En härlig känsla av att där är mer, mycket mer att ta av. Ifall det nu är något att eftersträva. Jag borde istället köra intervaller på en minut eller två och det gör jag allra bäst på cykel. Så förutom en ny gymrunda i kväll blir det cykelintervaller. Ofta enminutare på +400 W. Efter tio med en minuts vila emellan, brukar jag vara upp på 90-92 %. Tycker det räcker nu, börjar bli lite lat och bekväm på äldre dar. Rodden – nja, jag har ju redan gått under 20 min på halvmilen. Å andra sidan – det vore häftigt att gå under 40 minuter på milen. Men inte i kväll.

Ror gör man med benen!     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: