Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Den farliga fritiden

En ny vetenskaplig undersökning som Bente Klarlund ”klumme” i Politiken i dag refererar till menar att vår trivsel sjunker ifall vi är ifrån Luther mer än fem timmar per dygn. För mycket fritid skadar, menar forskarna.

En liknande studie gav försökskaninerna chansen att vänta och slappna av i 15 minuter före ett försök eller bege sig till ett annat ställe en kvart bort för ett annat försök. De flesta valde att hänga 15 minuter. Av de som ville ha tempo och inte den sortens dysfunktionella, mentala zombie-fritid lockades de flesta med choklad. Det intressanta är att de som inte pacificerade sig fick mycket högre lyckopoäng det vill säga de var lyckligare än de som bara väntade.

Så att handla, ha tempo och vilja vidare i livet gör dig lyckligare än att stilla och tålmodigt invänta döden – eller vad nu väntar på andra sidan knuten.

Klarlunds krönika kretsar kring det faktum att över hela världen har det blivit mycket vanligare att folk sagt upp sig och bytt jobb och karriär efter pandemin.  Hon tror att det självpåtagna jäktet och stressen har fått oss att känna oss mer betydelsefulla. Tills pandemin krossade den jakten på meningslös, arbetsbetingad lutheransk bekräftelse.

Själv är jag frilans sedan 35 år tillbaka: huvudsakligen glad, är rik på fritid, fattig på relevant inkomst.  Nu ska jag skriva en ny bok. Men först fest i Köpenhamn.   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: