Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Motivationsresan

Jag träffar svensk-turkiska kvinnor på mina gym varje dag. Samtliga är medelålders, kraftigt överviktiga, pratar dålig svenska och städar. Så vad kan få en sedan länge förtidspensionerad 64-årig överviktig, ensamstående kvinna av turkisk börd med nedsliten kropp att springa Göteborgsvarvet, överleva och gilla?

Stephan Wilson är mer känd från Lilla Sportspegeln, Bollibompa e t c än som Sara Yüceytaks nyss fyllda 40-årige son. Än fler har säkert hört talas om honom genom SVT-serien ”Stephan på glid” och ”Min klassiker”. Nu kommer en bok som marknadsför Stephan och hans produktionsbolag men framförallt saknar vi berättelsen om mamma Saras motivationsresa över 21 imponerande kilometer.

Stephan hade visserligen aldrig åkt skidor på riktigt och programmen blev säkert roliga och motiverade andra att testa samma sak. Nu är hans träning nästan en egen industri och då är det inte så jättesvårt att motivera sig. Fast boken ä r bra. En genuint pigg, uppmuntrande och träningsframkallande bok med många små rekommendabla idéer för vardagen. Stephan vågar även berätta om sina svagheter och räds inte den mentala-fysiologiska delen. Han haussar yoga. Det är klokt och modigt eftersom långvariga resultat inte nås ifall inomhusträningen blir en slags levande muskelcharader med maskiner och saknar den blinda övertygelse som mental gymstyrka ger.  

Stephans egen resa är en slags turochretur. Född i Jönköping av ensamstående turkisk, ”kristen” mor.  Uppväxt i Trelleborg och sedan Örebro. Utanförskapet sitter som ett dyngsvettigt t-shirt runt hans tonårsspretiga  överkropp. Han hanterade ångesten med träning men inte i lag utan individuellt och förmodligen ganska meningslös sådan. Men journalist blev han, och far, och han insåg att Stephan behövde en ny utmaning, en ny resa när han i makligt tempo, och lätt andfådd närmare sig 40. Under de omständigheterna är Vasaloppet den ultimata första stationen och ”Stephan på glid” blev succé. Nu har han tre medaljer för en Svensk Klassiker varav en hänger på hans jobbdator som påminnelse.

Boken består av sju koncisa kapitel om när, var, hur och  varför du lyckas med träningen: förvandling, motivation, vardagen, inställningen, bekvämligheten, rädslan och målsättningen. Knappt ett ord om kost men recept på det som jag förr drack för att lindra förkylning: citron, ingefära och honung.

Boken verkligt stora förtjänster är medförfattarens Stefan Skogs pigga, rappa text. Perfekt avvägd i sammanhanget. Den grafiska gröna profilen är snygg och funktionell. Jag räknar till 52 stora bilder på Stephan. Speciellt gillar jag idén med rörelse-montage: att helt enkelt illustrera ett helt pass genom att klippa in en hel rad Stephan och hans  rörelser på en och samma bild (räknas inte bland de 52). Glädjande är också frånvaron av produktreklam – kanske satte SVT djupa spår.

Ska jag hitta något mindre positivt så är det svårigheterna att försöka motivera alla. Att bli alltför ”bred” åskådliggörs bäst med två exempel: På vägen till att ”älska smärta” måste läsaren först släppa rädslan för att bli svettig, skriver Stephan. Vätternrundan presenteras med en lång, ingående redogörelse för dess geografiska läge – för vem är det tänkt? Inte mamma Sara i alla fall, hon har bott i Jönköping! Jag hade nog velat höra lite mer om kroppen och teknik under de fyra klassiska svenska uthållighetslopp som utgör bokens bas.

”Motivationsresan – starkare, friskare, piggare” (Roos & Tegnér) är nog mest för medelålders familjefädrar i städer med träningsbakgrund men alla ”reslystna” har glädje av boken.  

PS Det finns väl två vägar vidare för Stephan: Att han blir ultraatlet, eller startar en motivationsserie från sin ungdoms Örebro och dess ”särskilt utsatta område”. Eller så satsar han på mamma Sara. Gärna i en stor produktion (inkl ny bok och allt annat) där Försäkringskassan gått ”all in” som totalsponsor.  Det vore en resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: