Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kvinnor, cancer och träning

Kvinnor skyddar sig mot cancer genom att träna. Speciellt kvinnor. Träningen har inte lika stor effekt för män även om den är stor och borde få alla stillasittande män som inte tror sig immuna mot cancer att genast börja röra sig mer. 

Ungefär vart fjärde dödsfall i världen beror på cancer. Idag. Ofta indirekt. Vi blir så svaga och infektionskänsliga att vi dör i lunginflammation och liknande sjukdomar innan cancer tar över helt. Likväl – var fjärde människa. En av tre svenska män kommer få prostatacancer i en eller annan form. Antalet fall av cancer i världen beräknas öka med 62 procent de kommande 20 åren.

Jag har länge varit kritisk till just den här forskningen – framförallt för att jag fick livshotande cancer (Lymfom i fjärde och sista skedet). Jag var inte övertygad om sambandet. Det är jag nu, 12 år senare. Efter att ha läst ”Träningsparadoxen” (Natur&Kultur-21). Det har forskats oerhört mycket under de här dussinet år. Huvudkällan i det här fallet är en metastudie på 650 000 äldre under minst ett decennium (med hänsyn tagen till kön, ålder, rökning, alkohol och utbildning). 

Det finns flera alternativa förklaringar till varför cancer stod för cirka 1 procent av dödsfallen för 20 år sedan och 25 % nu. I Västvärlden. Men man kommer alltid tillbaka till Hygienhypotesen, andra matvanor och bristen på rörlighet. Speciellt bristen på rörlighet. Du kan kompensera det andra med träning men du kan aldrig kompensera brist på träningen och rörlighet med att äta sundare eller leva i mer hälsosamma miljöer. 

Bröst- och tjocktarmscancer är de former som påverkas mest av fysisk träning. Tre till fyra timmars måttlig fysisk aktivitet reducerar risken för bröstcancer för kvinnor med 30-40 procent och för tjocktarmscancer (hos båda könen) med 40-50%.  

Hög fysisk aktivitet kan undanhålla energi från cancerceller på fyra olika sätt. 

1.Östrogen. 

Träning påverkar hormonerna och förbrukar/använder östrogen. Fetma och stillasittande skapar överproduktion som höjer östrogenhalten som i sin tur stimulerar celldelningen i bröstvävnaden och ökar därmed risken för cancer. Liksom ett minskat antal graviditeter. Är man stillastittande och barnlös finns det extra anledning att börja träna. Oavsett ens liv i övrigt. 

2. Socker

Många cancerceller lever uteslutande av socker. Därför är fetma så starkt relaterat till ökad cancerfrekvens. ”Intensiv träning bör kunna förebygga eller motverka vissa cancerformer särskilt effektivt”, skriver Daniel Lieberman. 

3. Inflammation

Orsakar cellskador som kan skapa de mutationer vi också kallar cancerceller. Hård träning förebygger eller dämpar inflammationer. 

4. Antioxidanter och immunfunktion

Genom att träna/bryta ner och indirekt skada/skapa en brist i muskler, leder, organ, skelett med mera framtvingar vi en bättre och starkare kropp. Bland annat leder reparationsarbetet och förstärkningsarbetet till ökad produktion av antioxidanter. En del av deras jobb är att jaga och förgöra cellmutationer.  En nyligen gjord, mycket lovande, upptäckt är att intensiv träning förstärker effekterna hos NK-celler ( ntrul killer cells) vilket är kroppens viktigaste vapen mot mutationer. 

Förhoppningsvis frågar du dig nu inte när du ska börja träna, eller var du ska träna utan vad intensiv träning är för dig. Det är därför jag är PT – jag kan troligtvis avgöra exakt hur hårt du måste träna. Det enkla, generella, svaret är HÅRDARE! Nej, yoga räknas inte och du måste köra tuff cardioträning också. Inte bara sitta vid maskiner och imitera träning på obetydliga vikter med felaktig teknik.

Du måste, ifall du inte är nybörjare och otränad, ta i lite extra, betydligt mycket mer än du har lust med. När du gör det blir träningen effektiv och du kommer belönas med både massor av svett och olika opiater som seratonin, dopamin, endofiner och endocannabinoider. Plus känslan av att du har boostat chansen att slippa få cancer och istället får ett längre, bättre, friskare liv. Träning kan kännas jobbig före och under träningen men du lär dig snabbt hur bra du känner dig efteråt. Memorera den känslan. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: