Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Osakligt i DN om kost och bicepscurl

Om du upprepar en sak ofta inträffar det paradoxala att den långsamt förlorar sin funktion. Typ gnäll och tjat. Eller ta en biceps-curl med 5 kg. Allra första gången känns det skittungt. Upprepa det varje dag och efter en vecka kan du kanske göra tre. Efter en månad är du troligtvis uppe på 10 repetitioner och biceps har börjat växa. Så fungerar kroppen – den lär sig, korrigerar, anpassar sig och minns. Till slut är biceps så van vid 5 kg att det enda som händer när du gör 100-tals curls per dag med 5 kg är att du syresätter lite muskler och aktiverar armbågsleden men du tränar inte längre. Aktiviteten har upprepats så många gånger att den förlorat sin primära funktion. 

Exakt så här tränar de flesta på gym. De har ett program och sedan kör de på det. De först gångerna känns utmanande. Efter ett tag med samma program avtar effekten, de märker ingen förändring, och skyller då på gymmet, eller programmet eller hanteln eller på att träning är överskattat. En av de som skulle dra en sådan mindre begåvad slutsats är troligtvis evolutionsantropologen Herman Pontzer. Professornhar studerat Hadzafolket i Tanzania. Han vill gärna ha mer publicitet. Ju fler omnämnanden desto större forskningsanslag. Han har dessutom skrivit en populärvetenskaplig bok som heter ”Burn”, handlar om metabolism och kommer säkert på svenska snart.

Hadza är jägare och samlare. Männen springer 20 km om dagen. Kvinnorna gräver efter rötter och plockar bär två timmar per dag. Eftersom de här människorna inte har så mycket högre ämnesomsättning än normala amerikaner drar professorn slutsatsen att rörelse och träning inte påverkar ämnesomsättningen. I DN står att Hadza tar 19 000 steg om dagen – vilket enligt DN motsvarar en västerlännings steg på en vecka. Andra forskare kommer fram till att Hadza rör sig 12-13 000 steg. Amerikaner i genomsnitt tar ca 4 500 steg per dag. De rör sig alltså inte SÅ mycket mer än amerikaner. I fall vi bara skulle räkna amerikaner som tränar mycket varje dag och gjort det i flera generationer hade de förmodligen haft väldigt mycket högre ämnesomsättning än Hadza. Men sådana jämförelser säljer varken klick eller böcker.   

En klickberoende västerlänning är Sverker Lenas,  journalist på DN. Han antyder både i rubrik och ingress att vill man tappa vikt är träning meningslöst – se bara på professor Pontzers studier. Nej, Sverker satte nog inte själv den missvisande rubriken men han har haft en månad på sig att korrigera den och inte gjort det.  

Jag har läst om de här folket många gånger. Senast i förra veckan i boken ”Träningsparadoxen” av Daniel Lieberman. Han var ärlig nog att medge är att Hadza är väldigt bra på att vila. De har inga soffor men tar i princip inte ett steg i onödan och sover läskigt länge. Det är inte hela förklaringen. Förklaringen är att ifall man springer 20 km varje dag och plockar rötter och bär i två timmar varje dag så vänjer sig kroppen ganska snabbt vid det. Och anpassar bland annat ämnesomsättningen efter vad man behöver. Nu har inte Hadza gjort det här i ett år – de har gjort exakt samma grej i över 40 000 år. Deras kroppar är i minsta cell anpassad till detta. Forskare från USA häpnar över deras uthållighet och minimalistiska liv. Lieberman berättar om hur han släpade dit ett löpband och en crosstrainer för att testa Hadzafolket men det gick inte att jämföra dem med amerikaner för de orkade inte springa på löpbandet och dog bara de såg crosstrainern. Det hade räckt med en tio kilos hantell… En Hadzakvinna hade inte kunnat göra en bicepscurl första dagen men säkert hundra efter ett år.

Om du betalat 119:- i månaden i flera år  (under första halvåret i år hade jag dubbla enkla DN-prenumerationer,  av misstag) och allt oftare känner att journalistiken är alltför sensationslysten, dålig, osaklig e t c så ska du kanske byta tidning. Jag blir väldigt DN-klok av att läsa DN men uppenbarligen också dummare, eller mer lurad. Man kan välja att se det på två sätt. 

Sverker Lenas drar en del egna slutsatser av materialet. Som att människorna i TV-serierna ”Biggest Loosers” återfall i fetma beror på att det inte hjälper att träna – kost är allt. 

Kost är viktigt. Har du inte koll på den är det svårt att tappa vikt. Ifall du tränar samtidigt går viktresan snabbare, blir effektivare, skapar fundamentet för ett, nytt, lättare, hållbart liv. Varför människor som bantar har förtvivlat svårt att behålla vikten efter att de slutat träna och/eller banta beror framförallt på att kroppen gör allt för att vi ska återgå till vår idealvikt – vilket för kroppen är den vikt vi haft de senaste fyra, fem åren. Det beror på att Hadzafolket och andra kulturer som levde för 40 000 år sedan i princip alltid levde på svältgränsen. De var aldrig tjocka, tappade de i vikt var de nära döden och därför utvecklade kroppen den här femårsplanen och såg till att varje viktminskning blev så kort som möjligt.  

Du kan inte genomföra stora viktnedgångar utan mycket och intensiv träning. Lika lite som du inte kan behålla din nya låga vikt utan att fortsätta träna. Och hantera kosten. När du tränat med progression/förändring i fyra, fem år och gör bland annat curls med 25 kg hantlar kan du börja slappna av. Men då har du tränat så mycket att kroppen blir sur och tvär ifall du inte belönar den med fortsatt träning – det kallas träningsparadoxen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: