Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Myten om 150 minuter

Träningsparadoxen är titeln på en ny, översatt bok på Natur & Kultur. Förlagstexten förkunnar att ”enligt samstämmiga experter behöver vi 150 minuters motion per vecka”. Det är ett paradoxalt påstående och saknar vetenskapliga belägg. Det är en många decennier gammal godtycklig siffra från ett amerikanskt läkarsällskap som blivit norm. Inte minst på grund av WHO:s före detta, numera uppdaterade, rekommendation.

En del av träningsparadoxen är att vi vill mäta allting i siffror för att kunna definiera ett resultat som allra bäst och mest exakt mäts i känslor och hjärnans respons. De flestas gymträning lyder under samma principer som paradoxen mellan militära kartor och verkligheten: om de inte överensstämmer – följ kartan!  

Det är viktigt att vi rör oss men hur länge, hur mycket och på vilket sätt är naturligtvis beroende på en rad faktorer. Som ålder, funktionalitet, kultur, motionsform och socialisering. En mor skulle lätt få all den träning hon behöver genom att varje dag springa, leka, hoppa och lyfta tillsammans med barnen. En ellös cykelpendlare med minst 10 km väg kan lätt få det mesta av den träning hen behöver genom trampa fortare. Att fräsa fram på en elcykel där trampandet är mer eller mindre av symbolisk karaktär ger förstås väldigt lite träning – oberoende av avståndet. Men man kanske kommer snabbare hem och hinner träna mer. 

Av samma skäl är 150 minuter inte att förakta men det är aldrig kvantiteten utan kvalitén som avgör träningens resultat. Gunder Hägg blev en av världens bästa medeldistansare genom tiderna. Han tränade 30 minuter per dag.  På gymmen ser jag massor av människor som dag efter dag sitter och drar håglöst i diverse maskiner. De lägger ned mer tid på sin ”träning” än vad han som slog 17 världsrekord gjorde. De är besvikna. Han tränade för att bli bäst. De flesta tränar för att ”träna”. Min uppfattning är också att cirka en av fyra som går på pass gör det för att i första hand stilla det dåliga samvetet, inte för att röra sig, träna, svettas och öka sin fysiska förmåga. Med två pass och några minuter framför TV-skärmen på löpbandet får de ihop 150 minuter. Det räcker för deras samvete, det räcker knappast för deras kroppars välbefinnande. 

Det är självfallet en paradox på alla stadier av träning – vill du lura dig så finns det massor av knep. Att marka eller bänka med de färdiga, dyra generaliserade programmen innebär att du upprepar samma rörelse med olika tyngder på det sätt som är mest rörelseeffektivt. Många av dessa ”lyftare” tillbringar 7-8 timmar per vecka på gymmet. Och följer upp det med slaviska dieter på svindyra pulver och kosttillskott. Det enda målet är att lyfta fler kilon än någonsin tidigare. Då blir sifforbesatta lyftare lyckliga. Det är också en paradox.  

En populärt substitut för de under pandemin gymlösa (och framförallt de som lider av svår skivstångsabstinens) har varit armhävningar. Många har satsat på ”100 a Day Challence” och ivrigt kommunicerat det till omvärlden. De flesta gör det om 10 set – och exakt på samma sätt eftersom målet inte längre är utmanande träning utan endast att klara 100. Det tar förfärlig lång tid att utföra och är dessutom inte speciellt effektiv – som träning. Muskelminnets främsta egenskap är att minimera effekten av en identisk rörelse. Det är väldigt bra i arbetslivet, det är mindre bra på gymmet. Ifall de gjort 10 olika sorters armhävningar 10 gånger hade det kunnat bli fruktansvärt effektiv helkroppsträning på 20 minuter. Men då blir det tuffare att nå målet med träningen: 100 armhävningar. Eller 150 minuter…

PS Det kan mycket säkert vara en bra bok ändå. Lovar läsa och skriva om den. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: