Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

BMI – en fet lögn

Vårt behov av att mäta är omåttligt. Om något inte kan kvantifieras existerar det inte. Kaos och förtvivlan skulle bli den omedelbara konsekvensen ifall kg-betäckningarna plötsligt försvann från viktplattor och hantlar. Samma hysteriska beroende präglar BMI – siffran på sägs mäta din fetthalt, ifall du är ”genomsnittlig”. Är du inte det blir det fel. 

Beräkningarna för ”Body Mass Index” uppfanns av en belgisk matematiker i början av 1800-talet. BMI tar inte hänsyn till längd och muskler. Själv har jag 8-12 % kroppsfett vilket gör mig underviktig men ett BMI som utpekar mig som nära nog överviktig (23). 14 unga, oerhört vältränade basketspelarna i NBA-laget Atlanta Hawks fick i veckan sina vaccinsprutor tidigare än många andra i USA eftersom de enligt BMI var överviktiga. 

Det är knäppt när gamla, värdelösa beräkningar fortfarande styr hälsovården. Speciellt forskarna i Lund verkar var förtjusta i BMI. I var och varannan forskningsrapport som ”.lu” publicerar används BMI, ibland också för att beteckna vikten, inte kroppssammansättningens (”kroppsvikten, BMI (body mass index”- står det i en rapport). 

Om inte professorerna förstår bättre – hur ska man begära att vi vanliga okunnigt dödliga ska göra det?  

Fettprocent är ett betydligt bättre mått på hur pass bra din kropp mår. Det går också utmärkt att med ett simpelt måttband mäta midjan eftersom det farliga fettet (allt fett är inte fel) samlas just i bukhålan.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: