Obalanserad träning

Den bästa träningen är den som misslyckas. För att hjärnan ska förstå att din kropp behöver förbättras måste den ständigt påminnas om bristerna. Som att träna musklerna till ”failure” eller utmana balansen så att obalans uppstår. 

Ingen träning är effektivare, och enklare, än balansträning. Du behöver en utmaning och du finner den i varje objekt med en rund underdel. Med även en rund ovandel blir det dubbelt så roligt. Runt är roligt, även på gymmet. Ett alternativt är enbensträning: borsta tänderna på ett ben. Blundar du dessutom kan tandborstning bli dagens sista intensiva träningspass men se till att du har andra handen alldeles bredvid något som får sig att återfå balansen inom en tiondels sekund. För du kommer behöva den där säkerhetsgarantin. Om träningen ska bli effektiv. En annan vardagsträning är att ta på sig, och eventuellt även knyta, skorna på ett ben. 

På gymmet behöver du bra balans under i princip all träning – utom då du sitter i en maskin vilket är ett av flera goda skäl till att du ska undvika att träna i en maskin.  

Vill du lära dig göra squats så börja utmana balansen med wall squats. Både på gymmet, jobbet och hemma. Det vanligaste problemet med backsquats är att man har så dålig balans så att man inte vågar komma bak med rumpa (och hamstring). Alltså lägger vi balansen alltför långt fram på foten, kroppens lodlinje hamnar då så långt fram att man tvingas lyfta även med ländryggen. Detta leder ofelbart till ryggproblem och i galet många fall till kroniska ryggskador. 

Alla lyft, oavsett varifrån och varthän vikten ska hamna, kräver bra balans för att utföras korrekt och utan skaderisk. Så res dig från stolen eller maskinen: enbart den till synes simpla rörelsen är bra träning för de relativt obalanserade. Försök sätta dig igen, och res dig. För många äldre är det här ett jättelikt problem – ofta beror det på att de suttit, och sitter, alltför mycket. Desto äldre vi blir ju viktigare blir det att både röra sig och samtidigt undvika obalans men konsekvenserna av dålig balans återfinns överallt: i skog och mark, i trapphuset, i badkaret eller på badrumsgolvet, på hala trottoarer, på cykelbanan, i skidbackarna, i löpspåren, på fotbollsplanen med mera.  

Varje år omkommer cirka 30 000 svenskar som konsekvens av dålig balans. Enbart 1000 i direkta fallolyckor medan resten aldrig kan återhämta sig eller hantera skadorna. 30 000 är väldigt många människor. I princip är det fler än de som dör av hjärtbesvär. Ändå är det många som tränar för att de ska hålla hjärtat i gång och tänker inte på att dålig balans är en väl så stor fara. 

De flesta avlider eftersom de är så gamla att de efter en höftledsfraktur inte kan ta hand om sig själva längre. De blir bundna vid säng och i hemmet och livet rinner bara i väg. Hur mycket åldras man av att inte längre kunna gå på toaletten ensam? Eller förflytta sig? 

Enligt Bill Bryson i boken ”Kroppen” avlider 10 procent av alla över 75 år med höftledsfrakturer inom en månad och ytterligare 30 procent inom ett år. För resten är det ett litet helvete. Vi kan bibehålla ett starkare skelett, mer muskler och träna upp vår balans. Ifall vi vill, ifall vi tycker det är meningsfullt: det är endast en fråga om vilja och tålamod, inte tid. Den bästa chansen för ett långt, rikt aktivt liv är en obalanserad vardag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: