Spännande manual till den maskin som kallas kropp

Ytterst sällan vill jag börja om på en bok i samma ögonblick jag vänt det sista bladet – den där omedelbara saknaden och tomheten som blott kan botas av snar omläsning. Bill Brysons ”Kroppen – en guide för dig som bor i den” (Mondial) är dock en sådan bok. Jag har redan återvänt till vissa kapitel och pluggat uttal, uppgifter och anekdoter för läsupplevelsen har kantats av nära nog ständig förundran och fascination.

Så mycket jag inte visste, så mycket som är helt galet genialt – ”Kroppen” är en spännande manual till en gåtfull maskin och ett oändligt mikrokosmos. Varje sida vägleds av flera stumma ”wow” och ”aha”: hur kan så mycket fortfarande vara okänt? Som bihålornas egentliga funktion, varför har vi två njurar när vi endast behöver en, varför smittar gäspningar och hur i h-lv-t- kan vi ständigt leva två tiondels sekunder i framtiden?

Det sistnämnda gäller vår syn, eller snarare det vi tror vi ser. Ett ögonblick kan fastställas till cirka 2/10-dels sekund. Så lång tid tar det för de regelrätta foton och miljontals nervimpulser som varje sekund sänds upp till hjärnan att överföras, bearbetas skicks ut på remiss till alla berörda instanser och så slutligen att verkställa besluten som bygger på konsekvensanalys. Problemet är att vi inte har ett ögonblick över, trots att en tredjedel av processorerna i hjärnbarken sysslar med endast detta. Om vi inte kunde reagera snabbare än två tiondelssekund, och saknade akutalarm-instansen reflexer, skulle vi omgående utsättas för dödliga faror. För att spara tid bildar hjärnan sig istället en uppfattning om vad som håller på att hända, den försöker förutsäga vad som ska ske och lyckas ofta väldigt bra. Det vi ser, vår syn, är egentligen en snabbproducerad science fiction-film av våra minnen och livserfarenheter. På sätt och vis är det en sofistikerad form av ”fake news” eftersom det påstås vara nuet.

En annan sak vi har svårt att begripa är varför några få, enstaka av alla våra miljarder celler revolterar och inleder det skoningslösa inbördeskrig som ofta resulterar i cancer. Ju äldre vi blir desto fler blir de men den 122-åriga cigarrettrökande fransyska som blev världens troligtvis äldsta människa genom tiderna bar på över 300 olika sorters muterade, dödliga men sovande celler. Lika lite vet vi om allergier och epidemiska sjukdomar. Bryson ägnar ett långt kapitel åt det och inleder med ett citat av Jerome K Jerome.

Detalj av författarens alldeles egna kropp. Foto. Mondial

De mest fruktansvärda epidemierna förorsakas av lagom dödliga virus som är bra på att överföras. Allra helst till djur som sedan nån gång på något sätt kan återsmitta människor. Vi kan slå fast att den största katastrofen i mänsklighetens historia var när vi gick över till jordbruk istället för att äta bär och rötter och jaga djur. Vi fick massor av bristsjukdomar och började leva tillsammans med djur istället för att bara äta upp dem. Cirka 60 procent av alla sjukdomar är zoonotiska, det vill säga överförs av djur: pest, spetälska, tuberkulos, tyfus, difteri, mässling, influensa med mera…  …enligt beräkningar finns det minst 800 000 olika sorters virus i djur som kan göra oss sjuka. Varför epidemier som Corona inte inträffar mer ofta och med värre utgång kan ingen förklara. Eller hur ett virus kan dyka upp på två vitt skilda platser samtidigt utan att det finns några som helst kopplingar, orsaka en mängd dödsoffer och sedan lika hastigt och mystiskt försvinna igen? Årligen dör tusentals människor i västvärlden av virus vi varken kan hindra eller spåra.

Att vi nästan har eliminerat smittkoppor (cirka 300 miljoner dödsoffer mellan år 1900 och den 8 maj 1980 då WHO stolt förklarade att sjukdomen blivit historia) beror enbart på att den inte längre kan överföras till djur. Just därför har vi lyckats isolera och nästan utrota smittkoppor. Kvar i dag finns endast några laboratorieprover. Alla länder har skrivit på en konvention där de lovat att förstöra samtliga prover. USA och Ryssland har behållit sina. Provrör lär nu spritts till laboratorier i Frankrike, Irak och Nordkorea. Det senaste dödsoffret var en ung sjukhusfotograf på universitet i Birmingham. En virolog vid namn Henry Bedson slarvade 1978 med ett prov som han var tvungen att förstöra samma dag. Genom en luftkanal en våning ned smittades Janet Parker och avled två veckor senare. När Henry Bedson fick reda på vad hänt gick han ut i sin trädgårds redskapsskjul och begick självmord.

I de sista kapitlen blir Bryson ofrivilligt politisk. Han ifrågasätter filosofi och behandlingsmetoder i modern sjukvård som skapar nya och fler problem – som ”övervård” och alla de auto-immuna sjukdomar som någon gång i framtiden radikalt kommer förändra förutsättningarna för Homo Sapiens. Han går igenom och nagelfar den rätt chokande amerikanska ohälsan samtidigt som han konstaterar att USA lägger ned 2.5 gång så mycket pengar på sjukvård som andra västerländska länder. Hans slutsats är lika enkel som förödande: fenomenet med hälsa som vinstdrivande industri är den dödligaste av alla farsoter.

I övrigt är Bill Bryson en mycket underhållande berättare. Här och där i all död och misär dyker upp det upp romantiska historier och humoristiska parenteser. Han namnger och hedrar gärna de i kroppens historia som bokstavligen gett sina liv för oss. Boken saknar dock något viktigt. ”Kroppen” fokuserar helt och hållet på västerlandet och berör i princip varken hälso- och sjukdomsbegrepp eller behandlingsmetoder i till exempel Asien. Det är ett misstag men troligtvis endast en amerikansk bestsellers helt naturliga bristsjukdom. Vi behöver bara börja läsa om den senaste månadens globala ”huvudnyhet” för att inse detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: