Det är aldrig för sent att börja träna…

Behrang Safari, nyss fyllda 35 år och fotbollsspelare i Malmö FF är inte min PT-kund. Många av de som vänder sig till mig för att få råd och inspiration att träna är istället nyss fyllda 60. De har insett att de måste börja träna effektivare i fall de skall kunna platsa i livet och njuta pensionen: de närmast oinskränkta möjligheterna att resa, äta, dricka, uppleva eller något så banalt som att kunna leka med barnbarnen så som barnbarnen vill.  

Med rätt träning och rimliga matvanor har många av oss chansen att få två, tre härligt händelserika decennier extra. Att inte enbart behålla utan vinna aktiva år. Kroppen blir inte en belastning utan ett bonus, desto tidigare vi börjar träna seriöst desto bättre mår vi. 

Med seriöst menar jag att vi medvetet försöker få ut det mesta möjliga av träningen – i förhållande till tid och andra prioriteringar. Motsatsen till seriöst är alibi-träning: vi köper kort och sitter i några maskiner och drar lite på måfå två gånger i veckan, så som vi sett andra göra. Joggar på ett löpband utan att egentligen veta varför – förutom att vi förstår hur just den maskinen fungerar. Ett par män mellan 50 och 60 på mitt förra gym gick antingen på alla spinningpass eller tränade varje morgon. De trampade utan motstånd eller drog i några handtag utan tyngd.  Samtidigt som de blev allt mer sjukligt överviktiga. År efter år. De bedövade sin rädsla genom att vara närvarande men inte vilja träna på riktigt. Gud vet varför?

I Sydsvenska Dagbladet berättar före detta landslagsspelaren i fotboll Behrang Safari att hans nya roll i Malmö FF kräver att han ”måste vara lite bättre tränad”. 

Ett i sig häpnadsväckande avslöjande som naturligtvis leder till en följdfråga som aldrig ställs: varför började du inte träna ”bättre”, för 15 år sedan? 

Varför har du tillbringat hela din fotbollskarriär med relativ alibiträning? Varför väntade du tills du blev tvingad för att behålla din plats i laget? Du som hela tiden varit omgiven av all möjlig träningsexpertis? I så väl Malmö som i Basel och Bryssel. Vad hade varit din potential Behrang ifall du satsat och inte glidit omkring som överavlönad allsvensk fotbollsstjärna? Fråga inte mig. Fråga istället de av världens fotbollsspelare vilka har det gemensamt att de alla tränat mer och extra. Ensidig, upprepande, seriös teknikträning. Oavsett vad. Inte för att bibehålla som Behrang utan för att vinna, för att möjligtvis maximera sin talang. 

Tyvärr lever lagidrotter, och speciellt då fotbollen, i en kokong av pengar och destruktivt individuellt tänkande som sägs gynna ett ganska fiktivt kollektiv. De som tränar extra dissas och förlöjligas men de säljs med stor vinst som i sin tur går till att höja lönerna i de nya kontrakten för hela den övriga truppen. Det finns ett djupt rotad, traditionellt infantilt tänkande såväl inom fotbollen som i det vardagliga livet. För det är ungefär på samma sätt med oss icke-elitidrottares träning. Överallt, inte minst på arbetsplatser och i vänskapskretsar, dyker det upp hånfulla människor som av olika orsaker dissar oss som tränar. Det anses skämmigt och asocialt. Vad mobbarna har gemensamt är att de inte fyllt 60 år än. Att håna andra blir troligtvis ett sätt att bearbeta den ångest som bristen på träning och dålig allmänhälsa ger. De försöker övertyga sig självs att de inte ska träna genom att tala om det för sin omgivning, inte sällan i media. Sedan dyker även de upp på gymmet ett par månader efter att de fyllt 60. Eller 65…

Jag gillar Behrang Safari, jag är imponerad av hans karriär men fantisera ifall han nu hade tränat ”lite” extra innan han fyllt 35. T ex på inkast…

Mitt enda egentliga råd är att vi ska försöka undvika en viss frågeställning i våra liv, den där om att, i fall, vi hade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: