Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Liten padelpostilla

”Den nya golfen” är mer krävande än sina föregångare som hobbysporter för svenska 30+-are. Före golfen spelade alla bowling, för 100 år sedan bestod medelklassens fysiska nöjen av att skida långsamt i natur, glida på skridskor eller rulla på cykel. Men allra först – fitnessboomen runt förrförra sekelskiftet som i huvudsak var rehab-inriktad, med religiösa drag. 

Belysande är ändå att den första riktiga boken om padelfys (”Padelfys”, Isabergs förlag) inte innehåller några tuffa cardioövningar. Tvärtom har den underrubriken: ”prestera bättre i buren och minska risken för skador”. Inga svettiga tröjor eller utmattade ansikten förekommer. De fem huvudkapitlen inleds med en bild på träningshjälpmedel. Där återfinns små hantlar, bollar och en alltid kettlebell. Men enbart där – inte på en enda bild är det någon som använder den. 

Ett genomgående drag är den ödmjuka inställningen och lågmälda texten. Här hojtas det inte och skriks i versaler utan tilltalet är kortfattat och stringent. På gränsen till lite anemiskt men bättre det än ”halleluja”. Det är en liten padelpostilla på 100 sidor med många illustrationer. 

Författarna Åsa Söderberg och Cecilia Ia Wååk är inte kändisar. Istället för spökförfattare har de relevant utbildning. Det är en bra bakgrund. 

De fokuserar på: 

Uppvärmning

Fysträning

Rörlighetsträning

Dynamisk stretch

Mjukdelsbehandling

Det blir väldigt mycket smidighet, balans och koordination. Vilket är vad padel för oss 30+-are med ett relativt bollsinne i behåll handlar om: bli rörligare och ha kul! Göra fler bra än dåliga slag. Inte golfen och bowlingens stela centimeterångest, rigida presessionskrav och privatbilsberoende. Golfen är körd. Om 10 år är säkert flertalet banor uppodlade. De som dissar padelns underbara balans av rörelse och raketkonst får väl omskola sig till e-golfare.  

Jag har stor glädje av boken ”Padelfys” i mitt jobb som PT. Det är en utmärkt introduktion och ett måste i fall man vill bli bättre och åldras med sporten. Padelfys är den bästa gåvan en nyfrälst padelfantast kan önska sig. 

Ps En liten marginell invändning. Den rekommenderande uppvärmningen tar på tok för lång tid. Ska man värma upp minst en kvart för att sedan gå in buren och börjar bolla-in och sedan avsluta med stretch blir det närmast golflånga padelpass. Uppvärmning är varma muskler och mer lättflytande ledvätska i lederna- no more no less. Författarna borde starkare betonat att behovet av uppvärmning och stretch dels är väldigt individuellt, dels att det finns andra och mer allmänna rörelser som är mer funktionella. Och mindre tidskrävande.   

Pss Postilla betyder predikosamling. Postilla kallades under medeltiden utläggningen och den bokliga förklaringen av en religiös text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: