Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Unga fotbollsspelare och fysik

Fotbollsspelare är vanligtvis ensamma, verkar vilsna, ointresserade och har ofta faktiskt inte en aning om vad de gör där – trots att stadens största klubbnamn står på deras bröst. Jag syftar på killar i sista pojklagsåret eller i ung juniorålder på mitt gym. De tränar ungefär samma saker som hockeyspelarna fast utan teknik eller motivation. Det brukar bli ca 20 minuter maskiner och 30 minuter mobil.  

Tidiga hockeyjuniorer är biffiga och tränar stora muskelgrupper. De har säkert börjat i grupp för tekniken är bra för åldern. Ofta är de två eller tre. De tränar hårt, länge och målinriktat.

Tänker på det här när jag läser om alla unga danska fotbollstalanger som säljs till kontinenten för 100 miljoner den här sommaren. De är inte alla danskar men har tillhört danska klubbar ett par år. 

Svenska talanger är ofta ett eller par år äldre och försvinner för en tiondel. Eller så har de redan tillhört en jättelik akademi i England eller Italien sedan de var 15, 16 år. 

Läser också att när MFF ungdomslag senast spelade CL så var alla motståndare typ tio kilo muskler större. 

Är svenska fotbollsungdomar generellt klenare eller har det med träning och ungdomspolicy att göra? Jag gissar på det sistnämnda. 

De danska ungdomarna har alla spelat regelbundet i sina elitlag sedan de var 17, 18 år. Hur många är det i allsvenskan i den åldern – som ofta startar? Varför väljer stora talanger som är 18 eller 19 att spela i Danmark eller Norge i stället för Sverige? Senaste exemplen är väl Jens Cajuste och Tim Prica. MFF har nu börjat att varje säsong låna ut ett par unga spelare till danska klubbar. I den näst senaste danska VM-kvalmatchen startade man med en19-åring, tre 21-åringar och en 22-åring. Det var roligt att Mattias Svanberg fick chansen men borde han inte fått det mycket tidigare? Liksom Kulacevic och Alexander Isak? 

Vad jag vill komma till: det finns ett mönster här i svensk fotboll som skiljer sig mycket från Danmark. Vi vågar inte ge de unga talangerna chansen. Är det för att vi är så i Sverige, att alla lag på elitnivå hellre väljer en 30-åring än en 20-åring? Är det för att 20-åringrna inte har fysiken ännu? Eller är det en kombination av båda och borde vi inte göra något åt det? 

De senaste årens vetenskapliga rön visar att det är bra att träna ”typ gym” redan i 11-12 års ålder. Inte likadant för alla och inte likadant som för äldre killar och tjejer men att lära sig träna från grunden och skapa ett positiv kroppsmedvetande ter sig allt viktigare i ett samhälle där 63 procent av alla äldre svenskar tonåringar uppgav sig vara otillfreds med sin kropp.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: