Bantningsbluffen

Är träning och kost i det närmaste meningslöst? Ska vi ”acceptera, att vikten och kroppsstorleken till stor del beror på de gener du har ärvt.”?

Sydsvenskans Daniel Rydén hävdar detta i en text publicerad 1 juni. Jag betvivlar inte att det finns stöd för en del av de fakta han publicerar. Hans källor är två: ”Erik Hemmingsson: Slutbantat. Bonnier Fakta 2018. Göran Jönsson: Fråga en fysiker. Teach Support 2019”. Det är inte fel på fakta utan på Daniels slutsats. 

Det är lätt att misstänka att Daniel själv försökt banta och nu vill förklara sin egen brist på viktminskning genom två populärvetenskapliga källor. I fall det är så kan jag glädja Daniel med att han har helt fel, tokfel till och med. Det finns hjälp och den hjälpen är alldeles bredvid dig Daniel.  

Har du en frisk kropp, oavsett ålder, har du alla möjligheter i världen att påverka vikt, kroppens struktur och sammansättning samt ämnesomsättning. I fall Daniel känt till Anders Hansens tre år gamla bestseller ”Hjärnstark” (finns som pocket) hade han aldrig dragit de här slutsatserna. I fall Daniel läst något mer och något mer vederhäftigt än blott sina två källor hade han förstått hur fel hans slutsats om genernas välde är. Gener är viktiga men vi har i princip möjlighet att påverka hela kroppen och det är aldrig för sent att börja förändringen. Jag ser bevisen varje dag på mina gym, jag ser bevisen i spegeln.    

När det kommer till bantning och att kroppen är klokare än ”vi själva” ger jag rubriksättaren rätt – hjärnan är smartare än resten av kroppen och tillfällig bantning är ofta helt meningslös för att inte säga kontraproduktiv. 

Bantning är huvudsakligen inte en fråga om över- eller underskott på energi utan en mental process.  Eftersom hjärnan och kroppens uppbyggnad i ” originalupplaga” är en modell som lanserades för cirka 50 000- 100 000 år sedan är den inte uppdaterad för oss. Vi saknar nästan helt fysionomi för det vi gör hela dagarna – sitter på rumpan och skriver på en skärm. Istället är kroppen konstruerad för ett kort och äventyrligt liv på savannen där A och O inte var övervikt eller TV-serier utan överlevnad. 

Ett exempel är kortisol. När vi upplever stress och ångest ökar produktionen av hormonen vilket innebär att hjärnan ger order om att lagra mer fett. Speciellt runt magen eftersom kortisol även hämmar produktionen av både tillväxthormon och könshormon som behövs för att hindra att fett samlas i buken. Men varför? Jo för att fett var absolut livsavgörande då människor med stress-symtom skulle överleva svält och missväxt för 50 000 år sedan. Det fanns många faror men rädslan för svält dominerade.

På samma sätt anpassar sig kroppen efter vad den uppfattar som vår idealvikt. Har du haft ungefär samma vikt i fem år utgår kroppen från att det är vad du ska väga. Bantar du så återvänder kroppen sedan automatiskt till den gamla ”viktklassen” så fort du slutat banta. Precis som om du kör exakt samma träningsprogram i många månader vänjer sig musklerna och kroppen till det så att de inte längre ger några förbättringar över huvud taget. Med andra ord är det viktigaste vad gäller kost och träning att bryta mönster och förändra beteende. Inte en vecka eller en månad om året utan hela tiden. Först då ger det bestående resultat. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: