Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tanken tiger – ett experiment med uppförsbacke och fasta

Min utgångspunkt är att när jag rör mig mycket, cyklar i jobbet och tränar (oavsett nivå – det är tiden som räknas) samtidigt som jag fastar bränner jag fett. Jag har ingen bensin med så kroppen tar av reserverna och det innebär att den tar fett och omvandlar till energi. Det är utgångspunkten. I dag lärde jag mig något nytt eller snarare – fick en gammal sanning bekräftad av egna kroppen. Det känns bra!  

Av en tillfällighet fastade jag inte mina vanlig 10-14 timmar i fredags utan 24 timmar, bara kaffe och en liten bulle. Viktmässigt hände ingenting och jag var inte överdrivet hungrig. Däremot var det extra gott att äta efter så lång tid utan mat. Fredagsmys vid 20-tiden – på en vanlig stor frukost.

För två veckor sedan var jag förkyld med feber och utan smak och lukt i en vecka. De första dagarna drack jag inte ens kaffe, En liten portion havregrynsgröt, plus en XS-banan. Det levde jag på i två raka dygn. De två efterföljande lite mer mat men högst en 25-30 % av vad jag brukar äta. Och inget choklad ö h t.  Trodde jag skulle tappa i vikt – gick istället upp ett kilo. Märkligt! Jättemystiskt!

Jag vägde mig också på fredagskvällen innan jag åt i tron att jag efter en ganska lätt träning med en timmes ganska lätt cykling och 30 styrketräning skulle tappat vikt på grund av dygnsfastan. Nej. Nada!

Tränare lätt på lördagen. Tränade inte på söndagen men åt en massa libanesisk mat, och fastlagsbulle, och choklad och lösgodis. Vägde mig måndag förmiddag efter att ha cyklat 10 km utomhus på förmiddagen. 3,5 kilo mindre än på fredagen.

Vägde mig före måndagskvällens måltid. Ytterligare ett kilo borta. Trots extra mycket choklad. Eller tack vare?

Tränade sent i dag tisdag – och tuffare än jag gjort på länge. 45 min bra styrketräning och rodd. Cirka 75 minuter cykel, 1300 höjdmeter på det och så 15 minuters efterträning: wall squats, en magövning, några enkla slagserier mot säcken och fem  härliga frivändningar på ganska låga vikter.

Kom hem, rejält jävla trött. Ytterligare ett kilo lättare. Inte ätit på 20 timmar. Jag ska inte väga under 80 kilo, inte ens när jag tävlingscyklar. Det är 5,5 kilo mindre än när jag var sjuk och inte åt för två veckor sedan. Det försvann säkert ett halvt kilo vätska med cyklingen men även ca ett kilo av fett.  

Nu har jag ätit ett halvt valnötbröd med smör och fet ost, en liter Yoggi jordgubbsyoghurt med mycket bär och müsli. Samma som i går fast ett stekt ägg mer. Plus mer kaffe och två rader Schweitzernöt XL.

Trött i kroppen. Laddar för fotbollsträningen i kväll.

Cyklingen var spännande. Första rundan uppför Stelvio ( en Girobacke) körde jag utan att hålla, för extra coreträning. Det kostar ca 15-20 procent mer energi. Jag tror att även om jag bara snittade 220 att så förbrukade jag minst 250 watt.

Jag hade också bestämt att inte ligga på mer än högst typ 79 % av min maxpuls (140 /170). Vidare aldrig lägsta växeln och aldrig lägre än 10 km/h. Funkade bra, överraskande bra även om jag på slutet (11,4 % lutning) fick sänka tempot för pulsens skull. Återhämtade mig en minut, drack lite och så genast upp igen. Den här gången med händerna på styret och en maxgräns på 146 i puls, vilket kanske motsvarar 85%. Egentligen hade jag tänkt 150 som max men jag hade inte riktigt benen nu – trots hjälpen av händerna. Jag kände inte heller något behov att lägga mig nära max (150) utan målsättningen var att kanske öka den genomsnittliga watten från 220 till 240. Det borde inte ha varit något problem men jag märkte nu att jag var ganska tom i tanken. Gick inte in i väggen utan höll mig på 143-146 i puls från tidigt i backen och ända hem. Kostade på mig en spurt men märkte att jag blev oerhört trött av de 25-30 sekunderna trots att pulsen inte ökade.

Jag var verkligen skittrött när jag spurtade i mål – 450 Watt med 143 i puls. När jag satte mitt rekord för en månad sedan på 27:40 och ett snitt på 298 watt hade jag 170 i slutpuls. Då låg jag på 150-155 i genomsnittspuls.  Tro där är lite mer att kapa på den tiden.

Lärdomen är att jag förbrukar riktigt mycket av mitt bukfett när jag tränar hårt och fastar. Men musklerna orkar inte träna så hårt som jag vill utan bränsle. Och att pulsen inte alltid motsvarar den trötthet du känner.

Det bli nog lite magnesium till den vanliga kvällsmaten efter fotbollsträningen: en halv ciabatta och en omelett på 4 ägg, i olivolja stekta rödbetskivor, lök och fetaost. Eller en hel ciabatta, ajvar, stekt surkål och lök plus tysk korv. Och vatten, inget rödvin idag.  

Ps titeln anspelar på den gamla ESSO-slogan ”en tiger i tanken”. Jag hade den som klistermärke på min första riktiga cykel efter bambinohojen. Det var en 24 tums blå Fram-King med röda puda. Det tog mig ofta upp för Halalid (ca 8-10 % lutning).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: