Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Styrketräning för bröstcancerpatienter

De flesta cancerpatienter upplever efter behandlingen en stark trötthet, så kallad fatigue. Speciellt kvinnor. Den kan sitta kvar i åratal och vara förödande för återanpassningen till  normalt liv. Kvinnor som opererats för bröstcancer har dessutom ofta starka och ihållande smärtor många år efter ingreppet. Det visade en dansk studie redan 2009, som författaren och läkaren Anders Hansen då skrev om i Läkartidningen (se illustration). 

Nu visar en ny dansk studie från Ålborgs Universitet att den här gruppen kvinnor kan bli besvärsfria med vanligt hederligt styrkelyft det vill säga att bänka, marka och knäböja. Ja även ren styrketräning påstås ge samma effekt.   

Projektet under ledning av Gorm Rasmussen ( ”ph.d. i idræt og sundhedsvidenskab ved Aalborg Universitet”) följde sammanlagt 57 kvinnor som haft bröstcancer och led av ihållande smärtor. De flesta kvinnor som lider av den här sortens smärtor identifierar smärtorna mellan 4-7 på en tiogradig smärtskala där tio är närmast outhärdliga och kräver konstant medicinering. 

Alla som deltog i projektet fick någon form av smärtlindring. Allra störst effekt hade träningen på tröttheten. En del av kvinnorna blev också helt symtomfria.

Resultatet har utmynnat i ett rekommenderat träningsprogram under 12 veckor. Två gånger i veckan med stegrande tyngd och intensitet. Men det är av yttersta vikt att man fortsätter träna, allra minst två gånger i vecka. Naturligtvis kan man variera träningen och nyfikenhet premieras men slutar man helt träna försvinner effekten.

Att regelbunden, tuff, fysisk träning är effektivt mot fatigue har projekt vid Karolinska i Stockholm tidigare visat. Även att träningen har effekt under själva cancerbehandlingen. Att däremot något så specifikt som bröstcancerpatienters smärta också kan behandlas med styrketräning förefaller mig vara helt nya rön.

Till dr.dk säger Rasmussen att man inte helt och hållet kan förklara resultaten vetenskapligt men att centrala nervsystemet reagerar positivt på träningen och att detta i sin tur reducerar eller helt blockerar de signaler om smärta som samma instans också sänder ut. Om just detta har Anders Hansen skrivit om i sin bestseller ”Hjärnstark”.

När jag led av cancersjukdomen Lymfom i sitt fjärde och sista skede trotsade jag läkarnas stränga rekommendationer om total stillhet. Varje dag gick jag en lång, lång promenad längs havet med hunden Pricken ( han ska ha cred!) Jag fortsatte cykla (jättelångsamt- ni som vet hur jag brukar cykla tror mig inte men det är sant – jag blev omkörd av rullatorer), utförde även lättare yogaliknande rörelser i den mån jag orkade. Kanske bidrog det till att jag mot alla odds överlevde. Det förklarar troligtvis varför jag inte drabbades av fatigue.

Efter den upplevelsen bestämde jag mig för att förändra mitt liv och börja ta hand om kroppen. Inte curla, men tänka och träna bra. I dag är jag personlig tränare och både min personliga och professionella kommentar till de nya rönen är att man ska vara väldigt försiktig med styrkelyft ifall man inte har lång erfarenhet av det. Dålig eller felaktig teknik är mycket vanlig och ger garanterat upphov till smärtor i framför allt ländryggen. Många ambitiösa styrkelyftare har kroniska ryggsmärtor. För att undvika detta ska du alltid först ta kontakt med en fysioterapeut och helst i nästa led även en personlig tränare som kan lära dig rätt teknik i konsten att lyfta stänger och viktplattor en liten, liten bit närmare himlen.   

Läs mer, fast på danska, på https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/squats-doedloeft-og-baenkpres-kan-hjaelpe-overlevere-af-brystkraeft?fbclid=IwAR25zpP07GR-jTmlgP9MBvOs7bDakUAV-uZZeKz0sX9Wp7MyPBXr1CZGklg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: