Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Ny forskning visar att äldre visst kan stärka skelettet – med lagidrott

Bentätheten kan aldrig öka efter man fyllt 50, typ. Man kan bevara den med fysisk träning men skelettet blir aldrig kraftigare och starkare. Sägs det.

Samtidigt verkar forskning när det gäller äldre och fysisk träning försummad. Baserad på gissningar och gammaldags, ovetenskapliga, värderingar. Akademiska sjukhuset i Uppsala, ett av landets främsta sjukhus, skriver så här på ”akademiska.se”:

”Bentätheten minskar hos alla som en del av det naturliga åldrandet. Denna process styrs till stor del av ärftliga faktorer som dels avgör hur mycket ben som byggts upp i ungdomen och dels hur snabbt man kommer att tappa benmassa. 

/…/

Skelettet är en levande vävnad som omsätts under hela livet. Unikt för benvävnaden är att den regleras av mekanisk belastning. Att motionera och röra på sig är därför viktigt för att bevara sin bentäthet”.

Ungefär det jag fått lära mig, i bästa fall ”bevara”. Så kommer här en forskningsstudie från Köpenhamns Universitet som visar att äldre män, över 60 år, kan ÖKA sin bentäthet.

Det är ”Center for holdspil og sundhed” (Centret för lagidrott och hälsa) vid KU som år 2015 startade en studie med ett antal män som fyllt 60 och inte hade rört sig nämnvärt de senaste tio åren. Studien pågick i 12 veckor. Männen spelade innebandy tre gånger i veckan. De kom att älska det, så mycket att de fortsatte. Liksom forskningsstudien.

Sju år senare, i fotbollsklubbens BK Skjolds regi, har en del fallit ifrån men nya har tillkommit. Ja, det är ovanligt med tidsmässigt långa studier om äldre. Ja det är ovanligt att det gäller lagidrotter med boll eftersom forskare vanligtvis inte bryr sig om lagidrotter – forskare har en förkärlek för enskilda, äldre människors hjärta och muskelminskning.

Resultaten visar bland annat att männens fettprocent, speciellt det farliga, bruna fettet runt organen, minskat med igenomsnitt 25-30 %. Det är ju bra. Ännu bättre är att männens bentäthet har ökat. Mogens Thelsen Pedersen som leder forskningen säger att innebandy med alla accelerationer och tvära stopp är idealisk vad gäller att öka bentätheten.

I det långa reportaget i Politikens veckovisa ”Livsbilaga” berättar männen att det finns väldigt många synergieffekter. Som att man lär känna nya människor och att det är mycket lättare att träna när man vet att tio, femton vänner förväntar sig att man dyker upp. Dessutom, vill jag själv tillägga, att en lagidrott med boll vanligtvis är mycket roligare och mer nyckfull träning än att ensam sätta sig i en maskin på gymmet och göra exakt samma sak gång efter gång, vecka efter vecka. Gruppen och bollens självständighet gör att du tvingas träna hela kroppen och i en omfattning som du aldrig gör på gymmet. Bollen, och motståndarna, tvingar dig helt enkelt att gå utanför den bekvämlighetszon som annars regisserar äldre människors gymkultur.  

Slutsatsen är att äldre människor borde syssla med bollidrotter i mycket högre grad än att tvinga sig till gymmet och i princip alltid göra alltför få rörelser på fel sätt. Alltför kort tid.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: