Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Att fysträna fel sport

Träffade två elitidrottare i går. De är i landslagsklass i en lagidrott och vi pratade grenspecifik fysträning. Jag var nyfiken på hur de tränade just sin sport, i just deras position eftersom även olika positioner ställer olika krav på fysen.  

Det visade sig att de i princip inte tränade den sport de utövar. Än mindre det som utmärker de fysiska utmaningar deras respektive positioner i laget kräver. Istället var det allmängiltiga musklergrupper och kondition. Ungefär som en ordinärt desorienterad motionär i gymmet – fast alldeles säkert med mycket större energi. Jo, benmuskler men vilka och hur? Ja, hjärta och kondition men hur och på vilket sätt? De verkade nästan inte alls ha anpassat träningen till sporten utan gjorde ett fåtal övningar många gånger utan att riktigt veta varför. De kunde faktiskt inte ens komma på vad de olika momenten i träningen egentligen hette – bara hur de utförs.

Men de hade en Skill Mills på sitt laggym – det gjorde mig glad för då gör de ju något väldigt rätt. Techno Gyms konkava löpband utan motor ser ut som ett leende men är allt annat – oerhört mångsidigt och helt överlägset de traditionella, lite farliga och dåliga motoriserade löpbanden.

Dessvärre visste de inte hur Skill Mills användes. Tvärtom var de så där lite skeptiska för ”den var ju mycket jobbigare att springa på” än ett ordinärt platt löpband.

Jag tror de två inte är ovanliga utan tvärtom ganska typiska för sin sport. Jag tror till och med att de är ganska typiska för lagidrottare i allmänhet. Låt mig ta ett exempel – hur kan man varit nyligen pensionerad fotbollsstjärna i 15 år inte veta hur man gör en korrekt armhävning? Förmodligen för att hen aldrig lärt sig varför man gör en armhävning. Med andra ord är det delvis ett pedagogiskt problem. Man lär sig fortare om man förstår varför man lär sig.

Nu ska jag ta kontakt med dem och deras klubb och erbjuda mig att göra dem till svenska mästare inom två säsonger (nej det är inte Malmö FF:s herrlag). Det vågar jag påstå för jag tror inte deras konkurrenter i den svenska lageliten har en speciellt annorlunda syn på träning. Har de det – desto större anledning att ändra tänket och börja fysträna rätt sport redan nu!    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: