Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Who-done-it-deckare om åldrandet

”Träna dig ung” låter motsägelsefullt – hur kan värkande muskler, trötta leder och ett utmattad hjärta hejda åldrandet? Ja men så är ju livet! Inte enbart vårt utan i princip allt levande på planeten lyder under samma paradoxa lagar. Alltså är det en god idé att jämföra oss med djur och växter. Det gör dansken Nicklas Brendborg i ”Maneter åldras baklänges” (Polaris).

Ingen vill förstås dö men hur gamla vill vi egentligen bli? Handlar inte ”Anti-ageing” snarare om att inte åldras så snabbt som att förbli evigt unga? Anti-ageing är i alla fall en global marknad som omsätter många hundratal miljarder dollar. Idéen bakom maten, krämerna, dieterna och dryckerna är att vi ska åldras långsammare. Brendborgs bok är ren ”anti-ageing” från ett forskningsperspektiv, väl berättad med humor, stor nyfikenhet och spännande likt en ”Who-done-it-deckare. Träningen är en slags moralisk kompass för kroppen – den gör dig rättvisa. Däremot finns massor det av misstänkta, och skyldiga. Faktum är att kroppen struktur och drift påminner om spelet ”Tjuv och Polis”, ganska på pricken. Läs boken och du blir garanterat yngre – åtminstone i sinnet.

Varför det här är den kanske bästa bok om träning, kost och allmän rörelse-hedoism beror på författaren – en blott 25-årig framstående forskare som skriver en lättförståelig prosa. Framförallt är han fullkomligt uppdaterad vad gäller forskningsläget och kan värdera kommande resultat och krossar myter. Andra populärvetenskapliga författare kan aldrig hänga med i vilken forskning som pågår eller trender utan måste förlita sig på tredje- och fjärdehandsuppgifter. 25-åringen järnkoll på forskningsläget år 2021. 

De flesta par som levt tillsammans ett helt liv dör ofta med korta mellanrum – den efterlevande ser inget större livsglädje i ensamheten. Det är inte dödslängtan men ju mer ensam du är ju mindre troligt är att du blir riktigt, riktigt gammal – oavsett vad du ätit, druckit och hur mycket du tränat.

Det finns andra intressanta fakta om åldrandet, speciellt ifall vi jämför oss med djurvärlden. För djur, och människor gäller följande:

Kortväxta lever längre än långa.

Blodgivare lever mycket längre!

Vegetarianer lever kortare än de som blandar olika sorters kost. De som äter ägg och fisk men inte rött kött lever tre år längre.   

De som fastar lever längre än de som inte gör det.

De som bor på hög höjd lever längre.

Hos många som dör i förtid upptäcker man ett stort överskott av järn. Samtidigt kan ett underskott vara farligt. Zink är sunt!

De som har starka händer, så kallad greppstyrka, lever längre än de som inte har det vilket stärker teorin att man lever längre ifall man styrketränar med hantlar och stänger. 

De som tar kosttillskott som t ex antioxidanter lever kortare tid än de som inte tar antioxidanter – bland annat ökar risken för lungcancer.

Rökare lever jättekort tid liksom de som är kraftig överviktiga, har högt blodtryck, inte tränar regelbundet med hög puls.

Bra munhygien förlänger livet eftersom en av de bakterier som påverkar hjärnan att skicka ut livsförkortande signaler bor i munnen och ju sämre munhygien desto tidigare riskerar du dö. 

Eftersom man undviker att experimentera med människor är det svårt att vara exakt men de gånger det skett olyckor eller felaktigheter och man på det viset utsatt ett stort antal människor för saker som borde vara livavkortande har det visat sig att de levt längre. Till exempel de 17000 taiwaneser som under 15 år bodde i ett hus med skadligt hög radioaktivitet – det är inte nyttigt, likväl levde de längre och var friskare än andra taiwaneser utan exponering av livsfarlig strålning. Samma sak med arsenik (i pyttesmå mängder). Det är kanske det farligaste gift som existerar och ändå…

Det handlar om hormesis – det till synes paradoxala faktum att träning, skador och stress i princip gör oss starkare. Ordspråket ”det som inte dödar dig stärker dig” är sant. Som att muskler måste brytas ned för att växa sig starkare eller att hjärtat måste arbeta med maximal effekt för att hjärnan ska uppmärksamma bristen på effektivitet och korrigera förmågan. Fast det gäller inte enbart oss utan allt liv på jorden. Även maneters. Till och med en skog bör brinna minst en gång vart hundrade år för att överleva – det är också en form av hormesis.

Alla vill bli äldre än tänkt men de flesta inser det alltför sent. Det är dock aldrig försent att börja träna men i fall du redan har problem att röra dig är behovet akut. Några råd återkommer ständigt författaren till: Testa att fasta och experimentera lite med vad du äter och h u r du äter. Träna mycket och klokt – ju mer du rör kroppen desto mer avstannar åldrandet!

Mitt råd är: köp boken! Nicklas Brendborg förlänger ditt liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: