Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Beröring: en basövning i Covid-19- tider

Det ÄR viktigt. Att känna. Hela kroppen, även själen lider när huden är ensam och övergiven. Måste absolut inte vara sexuellt, räcker med ett rejält handslag eller annat som är restriktivt och ransonerat i Covid-19-tider. Det globala behovet av beröring är större än någonsin och det är inte omöjligt att risken för våld, mord och krig ökar nu.

Så släpp dina tunga vikter och lägg in några set med fjäderlätt fingertoppsberöring. Här är fyra korta historier om bristen – utan att känna andra din egen och dina medmänniskors hud mot huden hotas faktiskt ditt förstånd.

Min arbetsterapeut krävde i förra veckan att jag försiktigt skulle börja massera eller röra mina ärr efter handledsoperationen. Minst ett par gånger per dag. Ärren läker fortare och blir mindre tydliga. De vetenskapliga evidensen är otvivelaktiga.

JP Müller, Arne Tammers förebild och det mycket tidiga 1900-talets sundhetsapostel, är helt glömd men hans fascinerande historia har nu blivit bok av dansken Hans Bonde. Franz Kafka, liksom hans fysiologiska förebild, gned sig själva varje morgon. Man kan se ”Min metod” på Youtube. Det är väldigt modernt allting. Yogainfluerad stretch, push up och andra muskelaktiverande helkroppsrörelser, andning plus då det allvarsamma gnidandet (med Love Almqvist som leklysten föregångare). Det är viktigt men morgon- och fitnessgymnastiken, plus den strängare amerikanska kroppsregleringskulturen glömde bort just det här. Eller tyckte det såg alltför intimt ut.

Tänker också på Styrkelabbets kompisklubb – en fb-grupp med tiotusentals närmast muskelreligiösa medlemmar som tränar stenhårt var dag, experimenterar med olika pulver och näringstillsatser, sabbar ryggen och aldrig någonsin diskuterar vikten av att gnida huden. Som komplement och kompisrelaterad träning för ens egen hälsas skull.

Sista exemplet hämtar jag från Peter Englunds nya bok, ”Söndagsvägen”. Det är en true crime-roman om minnet av ett nu helt glömt men mycket uppmärksammat och fascinerande mord för 55 år sedan. Den svensk-österrikiske mördaren dömdes på indicier. Det gav sluten psykiatrisk vård. Wagner från Wien, med en övertygande nazist till far hatade framförallt kvinnor och skrev långa berättelser om hur man skulle mörda alla för att de vägrade tillfredsställa hans sexuella behov. Han hade aldrig varit nära en kvinna, förutom hans 19-åriga offer i Hökarängen. Wagner fortsatte även i häktet och skrev 42 långa brev till tillverkade av nakna kvinnokroppar i plast världen över. Han behövde verkligen hud, och kärlek och beröring. Istället onanerande han flitigt och författade långa beskrivningar om hur man söver, våldtar, torterar och mördar kvinnor. Hans evangelium publicerades i Fib-Aktuellt och var utformat som en förklädd kontaktannons, under hot om utpressning. Antingen träffade han, katoliken, ”n öm och tillgiven flicka” att gifta sig med eller så skulle det bli ”massmord”.

Beröring alltså. Tveka inte. Det är livsviktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: