Frisk utan fusk – en klok kokbok

Kost- och träningsvärlden är full av myter och fördomar. En hel del av dem krossas, besannas eller hyllas i ”Frisk utan Fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter” (Förlaget Fri Tanke). Dessa gymmen och styrketräningsbänkarnas ”gordiska knutar” löses och det vetenskapliga läget redovisas på ett lättläst och pedagogiskt språk. 200 sidor med ett vackert omslag som känns kärnfriskt. Ganska perfekt, faktiskt. 

Här är frågorna som får svar:

Borde jag byta ut matfett mot kokosolja? 

Är kroppen försurad och borde man äta basisk mat? 

Blir man snabbare av rödbetsjuice? 

Får man cancer av sötningsmedel? 

Vilken är den bästa antiinflammatoriska maten? 

Blir man tjock och inflammerad av att äta gluten? 

Hur ofta bör jag genomgå en detox?

Bör jag fasta regelbundet så att organen får vila? 

Bör jag dricka mindre kaffe? 

Är det farligt att dricka mycket energidryck? 

Hjälper C-vitamin mot förkylning?

Blir barn hyperaktiva av socker?

Bör jag utesluta kolhydrater och äta ketogen kost?

Är det bra eller dåligt att banta?

Svaren får ni i boken men jag kan avslöja att en knapp majoritet av dem är nej – och ett par spännande sidor långa vart och ett. De flesta är mycket bra, uttömmande och vi läsare känner oss lite klokare och mindre vetenskapligt valhänta när frågorna kommer upp – för det gör de, garanterat. 

Alla vi på gymmet letar genvägar, en quick fix, både vad gäller kost och träning. Ibland blir det galet, ibland bara galet bra. Samtidigt är det svårt med definitiva sanningar för alla kroppar är olika. Vad som är sanning på ett gym i Jena kan vara om inte lögn och förbannad dikt så i alla fall en placeboeffekt i Heidelberg. 

Jag håller inte med om alla enskilda slutsatser och finner en i mitt tycke uppenbar felaktighet. Att dissa ”traditionell eskimåkost” bara för att Grönlands befolkning har kort livslängd är en suspekt slutsats. Man behöver inte vara raketforskare, eller arbeta på Karolinska, för att veta att Grönlands befolkning håller absolut världsklass vad gäller bland annat rökning, alkoholism, depressioner och självmord. Något som starkt bidrar till kortare liv. Sedan kan man förstås ha teorin att den hälsosamma maten driver fram missbruket men då får man skriva det. 

Tillkommer två lite längre kapitel om dels skillnaden mellan vetenskap och tyckande, (allra först) dels ”Hur jag tränar bäst” (allra sist i boken). Litteraturlistan är utomordentlig men borde kanske inkluderat fotnoter.

Författarna är forskare knutna till Karolinska. Jessica Norrbom är PT och molekylärbiolog. Hon har doktorerat på hur muskler anpassar sig till träning. 

Maria Ahlsén är biokemist, löpcoach och kostrådgivare med inriktning på idrottsnutrition. Tidigare har de tillsammans skrivit ”Frisk utan flum”. 

Frisk utan fusk är en bra bok som gör dig klokare. Det är aldrig fel att ”bunkra” hjärnan. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: