
Nästan vart tredje vuxen svensk lider av högt blodtryck. Varje dag dör drygt 100 svenskar av dess konsekvenser. Så 1177 Vårdguiden, denna folkhälsobildningens Bibel, ger hypertoni rejäl plats. Av de 14 000 tecknen handlar dock endast 101 om hur vi själva kan förebygga eller bota högt blodtryck. Trots den traditionella, institutionaliserande vårdens jättelika kostnader, otydliga effekter och förödande biverkningar. De101 tecknen är dessutom tveksamma, ja nästan tvivlande: ”Även regelbunden motion som promenader, cykling eller simning har också visat sig sänka trycket något”.
Detta ”något” är falskt. Extremt stora och bra svenska studier visar att konditionsträning ger fantastiska och mycket specifika resultat, i alla åldrar. Enligt boken ”Stark hela livet” sänker du systole 10-20 mmHg upp till 12 timmar efter att du tränat cardio på morgonen. Till och med en timmes simpel promenad i måttligt tempo varannan dag sänkte ”60-plusarnas” blodtryck med i genomsnitt 11 respektive 5 enheter. De vetenskapliga bevisen är ovedersägliga. Ändå ignorerar 1177 Vårdguiden detta och rekommenderar i första läkemedel och läkarbesök eller kommer med närmat meningslösa ”tips” som att minska på salt och alkohol plus allmän viktminskning. 1177 Vårdguiden konstaterar att ”de flesta behöver behandling med läkemedel” /…/” när du väl börjat med läkemedel måste du fortsätta under lång tid, ofta resten av livet.”
”Stark hela livet” (Bonnier Fakta) är en livsviktig bok. Det är din bästa gåva till en vän då den mycket övertygande bevisar vikten av att börja träna – oavsett ålder, oavsett utgångsposition och oavsett blodtryck. 1177 Vårdguidens cyniska ignorans åskådliggör hur stort behovet är av koncist formulerad lättläst litteratur som alternativ till oro, ångest, piller, vårdcentralhaverier, kroniska sjukdomstillstånd, livslångt beroende och död. Träning inte bara hjälper, det botar. 80 procent av alla som avlider i biverkningar av högt blodtryck hade kunnat leva, och leva ett rikt liv, i fall de tränade regelbundet, enligt boken skriven av två specialister på Karolinska, Jessica Norrbom, medicine doktor i fysiolog och Carl Johan Sundberg, professor i arbetsfysiologi.
Både format och färg är i rörelseromantiskt fotbollsgrönt. Tjocka pärmar och funktionella teckningar istället för anonyma genrebilder, ger boken en läroboksliknande känsla. Fokus läggs på pedagogik och kunskapsförmedling, inte att marknadsföra anorektiska kändis eller träningsprofiler med 100 hurtiga foton på olika rörelser för att minska bukfettet på 15 minuter. Texterna är sakliga och lätta att ta till sig. De två argumenterar försiktigt, lågmält och mycket övertygande.
Boken är indelad i tre övergripande delar: ”Träna dig yngre”, ”Påverka din hjärna med träning” och Träning som medicin”. Därunder specifika bevis i siffror för att träning faktiskt, i 1177 Vårdguidens skugga, skapar små mirakel i människokroppen. På 130 sidor.
Tre små invändningar. Stark är ett relativt begrepp de flesta förknippar med muskelmassa. Boken handlar mer om fysiskt välbefinnande qDe många faktastinna plattorna kunde blivit mindre mentalt fyrkantiga med rundade hörn. Källförteckningen är visserligen utmärkt och oklanderlig men saknar fotnoter. Jag förmodar de ströks av rädsla för att göra ”Stark hela livet” alltför lärobokslik. Men det är en liten lärobok om hur du busenkelt får ett längre och rikare liv. Kostar blott lite svett och tre timmar i veckan. Kan du leva med det eller väljer du hellre högt blodtryck och en troligtvis för tidig död?