Från magrutor till Makrokosmos

Tour de France är inte världens tuffaste cykellopp. ”Race Across America börjar med bakhjulet i Stilla Havet och först i Atlanten vinner. Det blir ett par hundra mil längre på mindre än halva tiden. Segraren brukar logga drygt 600 kilometer per dag, åtta dygn i sträck. Chris Macdonald var tvåa i loppet för 20 år sedan, innan han och cykeln flyttade till Danmark, läste humanfysiologi och på charmig danskamerikanska blev TV-stjärna vad gäller träning och hälsa. Ta Paolo Roberto och multiplicera med två gånger Anders ”Hjärnstark” Hansen och du har Chris Macdonald. Serier som ”Chris på Chokladfabriken”, ”på skolbänken” och ”U-TURN” som egentligen är ett forskningsprojekt om feta, övermedicinerade, stressade diabetes-2-positiva danskar är smått legendariska. 

Nu har han skrivit en bok, en ny bok. Hans första känner jag inte till men jag tänker att den nog mest handlade om träning och mikrokosmos. Den här gången blev det ett manifest, eller snarare en bibel för att öka förståelse för våra dagliga fysiska villkor. Vi har ett ansvar, menar Chris. Ett personligt och moraliskt ansvar både för vår enskilda kropp och inför evolutionen. Det låter stort, det blev stort: en brun, otymplig 375-sidig stenblocksliknande tingest som kan vikariera som alternativ tyngd för träningsvilsna. Egentligen skulle den varit dubbelt så tjock men redaktören på Politikens forlag övertalade honom att dela upp ”Ikke til forhandling – Livets ligning” (Icke förhandlingsbart – livets ekvation) i två volymer. Det var klokt.

Det är en fascinerande läsning. Jag älskar den här sortens litteratur där forskningsrön rörande människokroppen ges konkreta och funktionella förklaringar. Den skiljer sig från många andra självhjälpsböcker därför att författarens ambition inte enbart är att berätta och låta oss dra våra egna slutsatser – Chris MacDonald vill förändra ditt liv genom att berätta ”sanningen”. Ibland kokar han ned existensen, alltså din och andra inblandade i 3,5 miljarder års evolution till några få korta punkter: 

Nivån på utmaningarna

Vår/ organismens kapacitet att hantera utmaningarna 

Så konstaterar han att våra fantastiska kroppar är ett resultat av denna ekvation och lägger till att äta färdigmat och sitta framför en skärm inte kommer ta oss så värt mycket vidare. En U-turn, efter 3,5 miljarder år av framsteg? Om nu tre av fyra danska pojkar mellan 11 och 15 år inte rör sig tillräckligt, om vi alla går omkring med sömnskuld e t c  –  borde vi inte göra något åt det och i så fall vad? 

Så dessa fyra punkter är egentligen vad Del 1 handlar om: 

  1. En jämn tillförsel av syre, vatten och glykos 
  2. Sömn
  3. Positiva och meningsfyllda sociala relationer
  4. Rörelse

Macdonalds holistiska perspektiv är smittsamt igenkännande. Liksom hans vittnesmål om alla egna misstag och besvikelser. Bakgrunden som ultracyklist, biolog och geologstuderande blir till många och personliga historier. Som berättelsen om fadern, piloten, som föraktade all fysisk ansträngning men beundrade ett berg som han såg flera gånger varje dag från cockpiten. Så pensionerades pappan, fick cancer, började träna och blev mirakulöst frisk, så frisk att far och son tillsammans kunde bestiga det där höga berget. Varefter fadern åter drabbas av cancer och hastigt går bort. Det i sig är en roman, eller åtminstone grunden för en utmärkt novell om livets villkor och fysiska utmaningar. 

Men det betyder också att det ibland är alltför mycket, rollerna blir oklara och det ena skymmer det andra. Att förklara pedagogiskt OCH samtidigt skapa ytterst spännande berättelser runt friskvårdsprojekten gör att det blir väldigt långt och omständligt. Cris skriver bra, håller hyfsat tempo men med ”TV-narrativen” blir det alltför många upprepningar. 

Behovet av stringens blir uppenbart i sömnkapitlet. Ingenting visar sig viktigare än att sova minst sju timmar per natt. Vilket innebär att alla vi som inte gör det läser det 66 sidor långa kapitlet med stigande förfäran. Allt mynnar ut i den lite paradoxala slutsatsen att ifall vi inte sover bort vårt liv är det knappt värt att leva. Jag ifrågasätter inte forskarnas rön men en bok som ska motivera oss att bli bättre på att vara människor fungerar mindre bra om vi samtidigt skräms och får begreppet ”sömnskuld” serverat med samma ödmjukhet som en skränig väckarklocka på måndag morgon. Att vara helt ärlig kan i litterär form bli en belastning. Sömnskuld är för övrigt ett ytterst dåligt ord, på alla sätt. 

”Men pytt med det” – jag tycker verkligen om den här läroboken i ett bättre liv. Den drivs av Chris Macdonalds genuint förvärvade kunskaper, en härligt passionerad relation till hälsa (sin egen och andras) plus hans stora, väldiga nyfikenhet. Det är underbart inspirerande. Jag ser fram emot del två. 

PS Och varför inte en svensk översättning. Behovet av den här sortens kloka, emotionellt drivna berättelser är stort. Men banta den först med en tredjedel.

PSS Serien U-Turn säsong 2 går att se i sin helhet på https://www.dr.dk/drtv/episode/u_turn_89838

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: