Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Alternativt Gym 1: Sång/ Kjell Lönnå hade rätt

Material: En ganska kärnfrisk hals. 

Uppvärmning: Ordinär mungymnastik. Fladdra med läpparna genom att ge ljud. Låt tungan undersöka hela munhålan. Släpp underkäken och stöt fram diverse ljud som sedan långsamt kan förvandlas till skalor. Ja, även falska skalor är skalor. 

Även i grupp? Ja, bilda t ex en gathörnskvartett nu när de flesta bilar står stilla på andra platser. Även broar och rulltrappor är roliga att sjunga kör i och på, och inte minst under.  

Gains: Vältränade lungor, bättre andningsteknik, starkare core och mycket glädje!

Jag erkänner, jag har börjat med Abba! De låtar jag gått och gnolat på i 50 tystlåtna år utan att någonsin våga sjunga, eller ta några stela danssteg till. Nu räknar jag ”Fernando”, ”Dancing Queen” och den lättsamt kapitalismkritiska ”Money. Money, Money”  till min standardrepertoar. 

Orsaken är stängda gym och yoga. För yogan är andningsteknik A och O. Balanserad och kontrollerad andning skapar harmoni i kroppen, frigör energi, rensar lungor och stärker core. Genom andningen skapar vi en långsam melodi i lungorna som fortplantar sig ut i kroppen. Att träna lungorna är också helt rätt när vi hotas av ett virus som vill hamna just där. Välventilerade lungor och ett hjärta som tvingas ta rulle på andningen ger oss en lite bättre chans att hantera Corona. Inte undvika det men förhoppningsvis hindra allvarligare konsekvenser. Dessutom skapar dess set av andning på sikt endorfiner – kroppens ”hembrända” lyckopiller. 

Andningsteknik tar tid att lära sig. En underbar genväg är sången. 2000-årig kristen tradition och Kjell Lönnå kan bara inte ha fel. Sångens inverkan på andningen är jämförbar med HIIT-passets muskelbyggande effekt och vad handspritens gör för smittskyddet: snabb och brutalt bra fysisk återbäring om du bara försöker. 

Före Corona drog en internationell trend genom social medier – körsång för oss som inte sjunger så bra men letar efter enkla grupp-pass utan svett, vi som av olika anledningar ännu inte kan träna så hårt att endorfiner frigörs. Körsång är fantastiskt men ska verkligen undvikas våren 2020. Däremot kan du sjunga själv, för dig och dina närmaste – kanske ska familjen bilda en liten kör och grannarna kan stämma in i refrängen? 

Det gäller att ta i – frukta inga toner överhuvud taget. Kritikerna och bostadsrättsföreningen må tycka din skönsång är mer likt skrålande men det är OK, så länge de själva framför kritiken sjungandes. Du kommer också snart märka att det är ganska tufft att sjunga för full hals – lungor och stämband är inte vana och kommer protestera. Så starta varligt och sjung gärna kariokee innan du känner att du kan lasta på med enbart den egna rösten. Sedan finns inga begränsningar – kunde de riva Jerikos befästning med sång och en grupp av kompbasunister så kan du och ditt kvarter.

Kan du så greppa nu en hantel till fiktiv mikrofon ( eller kvastskaft, hopprep e t c ) och ge dig hän på din alldeles egna scen. Ta ifrån magen, tänk marklyft och trotsigt buktryck. Riv kulturmoralisternas murar, ge dem tungan!

PS Detta är en serie korta texter om hur man kan träna hemma eller i offentliga miljöer utomhus istället för på gymmet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: