Viktminskning – hur du förlorar kilon vetenskapligt, och kanske förhindrar återfall

En sammanställning av 52 olika studier i västvärlden försöker finna vetenskapliga belägg och förklaringar till viktförlust, och varför så få lyckas med det. Den presenteras av Daniel Richter i Styrkelabbet – en skribent och ett friskvårdsföretag på nätet som jag gillar eftersom de dels söker vetenskapliga evidens för träningsbranschens alla sanningar och budord, dels tänker kritiskt och, åtminstone i Daniels fall, lever som han lär. Det är pedagogiskt och genomsyrat av gammaldags bildningsideal. Här finns en mycket sympatisk ambition att förmedla även annat än pulver och saliggörande träningsprogram.  

Den senaste sammanställningen baseras på studier av drygt 10 000 ”bantare” och före detta bantare. Men den har varit frivillig och bör därför tas med en del nypa salt. Man har dock kommit fram till sju saker som nästan alla viktminskare har gemensamt. Sju teser som alla som vill förlora vikt måste förhålla sig till och helst acceptera, ja rent av göra till sina. 

  1. Ha hälsosam mat hemma
  2. Ät mer grönsaker
  3. Ät frukost regelbundet
  4. Ökad fysisk aktivitet
  5. Minska mängden söt och fet mat
  6. Minska intaget av vissa livsmedel
  7. Minska mängden fett i måltider

Nummer fyra är utan tvekan den viktigaste. Utan regelbunden träning flera gånger i veckan är det närmast omöjligt att tappa vikt – på ett sunt sätt. Viktnedgångar följs dessvärre nästan alltid av viktuppgångar. Efter ett år har genomsnittsbantaren i studierna återfått en fjärdedel av vikten. Efter två år hälften och efter fem år allt och mer därtill.  

Problemet är att varken studierna eller Daniel verkar ta fasta på och förklarar varför så många misslyckas i ett femårigt perspektiv. För det finns en fysiologisk förklaring vilken i sin tur kanske kan förklara varför vi misslyckas och eventuellt lära oss att lyckas minska vikten permanent.

Det är ingen tillfällighet att man mäter i femårscyklar. Kroppen gör samma sak – skapar femårsplaner för vikten. Det är kroppens försök att kalibrera kommande krav på kroppens funktionalitet. Hur mycket fett, och muskler, bentäthet med mera behöver du i framtiden? Kroppen baserar det på de föregående fem årens behov så i fall du varit överviktig i fem år kommer kroppen att de nästkommande fem jobba med målsättningen att du ska bibehålla eller återfå den gamla, ”ideala” vikten. Klarar du att behålla resultatet av viktnedgången i fem år så grattis – då har du en bestående förändring. Så det viktiga är inte att fokusera på kortsiktiga kilon (även ifall du självklart också ska glädjas över det) utan på träningen i ett betydligt längre perspektiv. Köp ett femårskort på gymmet! Och allra helst även ett sammanlagt PT-dygn per år. 

PS Själv har jag, 192 cm Magnus, tappat seriös vikt två gånger. Dels i samband med en separation då jag för första gången bestämde att börja träna på allvar (utan boll) och minskade från 104 till 94 kilo på ett halvår. Ambitionen var dock inte att tappa i vikt utan att må bättre, få ett roligare liv.  Då var jag 45 år. Jag fick det. Jag fick också cancer men det faktum att jag var vältränad räddade mitt liv. Jag återfick väl ett kilo eller två med åren men inte mycket mer. Vid 58 års ålder (och efter en navelbråcksoperation med galler och fyra veckors orörlighet) började jag förena cardioträning inomhus på cykel med coreträning. På ett drygt halvår år fick jag sexpacks-liknande abs och diafragma samtidigt som jag tappade 10 kilo i vikt ( ett år senare ligger jag kvar på samma 82 kilo). Detta utan att jag gjort avkall på någon som helst mat – tvärtom. Aktiv cykling gav mig en så pass snabb ämnesomsättning och fettförbränning att jag utan problem kunnat fortsätta leva på huvudsakligen olivolja, levainbröd, gul lök och andra rotfrukter, rödvin, nötter, kaffe, frukt, vällagrad ost och mörk choklad. Plus en massa ägg, en del starksprit (i omeletterna) och gröt. Dock inte tillsammans. Där är i princip hela min kostcirkel. Jag är jag, vi är alla olika. Min erfarenhet av de av mina PT-kunder som köpt konceptet är att de mer eller mindre upplever samma förändring beroende på hur intesivt de tränar. Fast jag kan självfallet inte garantera att alla gör det. Jag är dock övertygad om att kombination daglig, rationell cardioträning i olika former ( 30 min räcker) plus effektiv coreträning är idealiskt för viktminskning. Det kan med stor fördel kombineras med helkroppsträning och träning av mer specifika muskelgrupper eftersom ett vältränat hjärta och stark core är fundamentet för alla rörelser och samtliga former av styrketräning.  

I det sammanhanget är en av mina köpenhamnska vänner en förebild. Han lade om sina kostvanor radikalt, besöker gymmet två gånger i veckan, tillbringar två timmar varje dag med måttfull cykling eller gång och har i dag, ett år senare, förlorat över 25 kilo. 

Ifall du fokuserar på din femårsplan är det lättare att du klarar dagens och morgondagens viktnedgång. Utan dieter, utan ”quick fix”.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: