Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kampsportsträning för fotbollsspelare

Två himmelsblå titaner med bra bålstab

Fotbollsspelare är fega, rent generellt. Delvis beror det på att utespelarna vanligt använder fötterna för att tackla, sparka högt och händerna till att konstant dra i varandra. Däremot tränar de i princip aldrig på de här regelövergreppen. Tränar varken balans, underarmstyrka eller ser hela kroppen. Så fegheten gäller även inställningen till träning och resten av kroppen som inte är fot. Det finns dock ett stort, närmast genialt undantag. Snart 39 år gammal håller Zlatan fortfarande världsklass tack vare sin kampsportsträning som han, lätt fysiskt bedagad, började med som 29-åring. 

För 50, 60 år sedan var det fortfarande vanligt att fotbollsspelare ägnade sig åt brottning bredvid bollen. Många landslagsmän hade en bakgrund på mattan, vanligtvis bastanta mittbackar som Krister Kristensson men en del, speciellt i Växjö och Borås, var bland landets allra bäst i de lägsta viktklasserna. 

Brottningen gav dem balans, mod, allmän styrka och förmodligen hjälpte den till att begränsa skador.  Sedan försvann den – under decennier var det bara löpträning som gällde i svensk fotboll. På 2000-talet nästan enbart teknikträning. 

Därför glädjer det mig att Niclas Eliasson i Bristol City sändes på judoträning. Tränarteamet såg bolltalangen, det explosiva steget men också en vek, svag kropp som troligtvis förlorade alla närkamper på grund av bristande balans, ingen styrka och som konsekvens av det: väldigt lite mod och självförtroende. 

I texten i ”Fotbollskanalen” sägs endast att han blev ”starkare”. inget försök att förstå och analysera utan enbart gissa och konstatera. Rubriken handlar om judo, texten om hur många mål han gjort, hur glad han är och att stora, anonyma klubbar nu vill köpa honom…

Jag har själv som fotbollsmålvakt tränat lite boxning och brottning i två år. Det ger allt det som både målvakter och utespelare ofta saknar. Helkroppsträning, som dessutom involverar en motståndare, är fantastisk. Vad gäller just judo förmodar jag att man även kunde märka att smidigheten ökade. Och kanske explosiviteten i fötterna. Med de målvaktstalanger jag nu gymtränar ingår delar av klassisk brottningsträning och boxning med säck eller mitsar. Begränsade delar eftersom de är så pass unga och inte färdigväxta men grunderna och mentaliteten att träna allsidigt och helkropp, en holistisk syn på försäsongsträning, kommer de förhoppningsvis ta med sig in i seniorkarriären. 

En reaktion till “Kampsportsträning för fotbollsspelare

  1. […] Ett spännande, och otroligt eftersatt område. Var inne och nosade på det häromdagen i texten om att Behrang Safari som vid 35 års ålder, uppenbarligen motvilligt, tvingas tränare hårdare. Sydsvenskan använde ”Måste vara lite bättre tränad” som rubrik men gav ingen som helst förklaring till citatet i texten. Nu läser jag i Fotbollskanalen om Niclas Eliasson som tvingats träna judo i Bristol City. Även den här gången är rubriken vinklad på något som sedan inte berörs i texten. Det framgår endast att han ”blivit starkare”.  Så okunnigheten och det naiva oförståndet är monumentalt. Inte enbart bland fotbollsspelarna och en del av deras tränare utan självklart även hos fotbollsjournalisterna.  Har skrivit om mina erfarenheter av den här träningen i rubriken på min blogg om kropp, kost och träning: Maxenkropp. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: